НБУ констатує сповільнення інфляції у квітні

НБУ констатує сповільнення інфляції у квітні

Укрінформ
Споживча інфляція у квітні 2017 року становила 12,2%.

Про це повідомляє пес-служба НБУ.

"У квітні 2017 року споживча інфляція уповільнилась і становила 12,2% р/р (15,1% р/р у березні). У місячному вимірі зростання індексу споживчих цін становило 0,9%", - йдеться в повідомленні.

У Нацбанку зазначають, що стрімке уповільнення річної інфляції у квітні було очікуваним і відбулося насамперед у результаті вичерпання впливу низки адміністративних факторів. Зокрема, у квітні 2016 року відбулося суттєве зростання тарифів на природний газ, що вплинуло на базу порівняння поточного року. Фактична інфляція в річному вимірі виявилася дещо нижчою за траєкторію прогнозу Національного банку, опублікованого в Інфляційному звіті (квітень 2017), що передбачає уповільнення зростання ІСЦ до 9,1% на кінець 2017 року. Це насамперед пояснюється слабшим, ніж очікувалося, тиском фундаментальних факторів.

У НБУ наголошують, що базова інфляція залишилась незмінною - 6,3% р/р (у місячному вимірі становила 0,6%), тоді як очікувалося її незначне прискорення через подальше відображення в цінах збільшення витрат, у тому числі на оплату праці, та дію вторинних ефектів від підвищення цін на сирі продукти, зокрема м'ясо. Вплив зазначених чинників реалізувався, зумовивши прискорення зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки та цін на послуги, що входять до показника базової інфляції. Однак їх дія була компенсована іншими факторами. Так, завдяки подальшому посиленню гривні та покращенню інфляційних очікувань, у квітні зростання цін на одяг та взуття виявилось нижчим, ніж очікувалося.

Зростання цін на сирі продовольчі товари прискорилося до 10,0% р/р у квітні (за місяць ціни зросли на 2,0% м/м). Таке прискорення було очікуваним та відбулося, зокрема, через низьку базу порівняння (минулого року ціни на сирі продукти харчування знижувалися внаслідок торговельних та транзитних обмежень з боку РФ не лише для українських, а й для турецьких товарів).

Зростання цін та тарифів, що регулюються адміністративно, уповільнилося до 25,7% р/р (за місяць становило 1,2% м/м). Таке уповільнення відбулося насамперед у результаті вичерпання впливу на річні показники інфляції суттєвого підвищення тарифів на природний газ у квітні минулого року, що вплинуло на базу порівняння у квітні 2017 року. Крім того, попри чергове підвищення акцизів з 1 квітня на окремі види алкогольних напоїв, ціни на цю продукцію дещо уповільнили зростання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-