Гірники Криворізького залізорудного продовжують підземний страйк

Гірники Криворізького залізорудного продовжують підземний страйк

Укрінформ
Усі гірники нічної зміни на Криворізькому залізорудному комбінаті (КЖРК), які після зміни залишалися під землею, вимагаючи підвищення зарплат, піднялися на поверхню.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив голова Незалежної профспілки гірників України (НПГУ) Михайло Волинець.

"Всі гірники нічної зміни на КЖРК піднялися на поверхню. Їх змінили працівники І зміни. Робітники продовжують позмінні збори під землею та оформляють протоколи для вступу в законний страйк. Під землею на даний момент близько 350 гірників", - повідомив Волинець.

Він також додав, що наразі продовжуються переговори між адміністрацією та протестуючими гірниками.

За його словами, передбачається, що на першому етапі буде підвищення зарплати на 20%. "Під кінець літа, швидше за все до Дня шахтаря, обіцяють підняти ще на 30%", - додав Волинець.

Його непокоїть той факт, що керівник економічного відділу комбінату звинувачує місцевих активістів у тому, що гірники вдалися до акції і побоюється, аби після вдалих переговорів адміністрація не почала розправлятися з активістами. "Дуже важливо, щоби в підсумковому протоколі між учасниками протесту та роботодавцями було зазначено, що адміністрація не буде чинити тиск на гірників та активістів профспілки. У свою чергу НПГУ інформує МКП та INDUSTRIALL про всі факти тиску та "наїздів" на членів незалежних профспілок", - зазначив Волинець.

Як повідомляв Укрінформ, вранці 4 травня на поверхню відмовились виїжджати нічні зміни трьох шахт "Гвардійської", "Родіни" і "Тернівської" у повному складі та частина гірників "Октябрської".

Із 7 години ранку прямо на робочих місцях проходять збори трудових колективів. Їх учасники вимагають підвищення зарплат. За словами Волинця, прийнято спільне звернення до акціонерів компанії. Воно містить лише одну вимогу - підвищити зарплату для робітників основних професій до рівня 2012 року, тобто еквівалентну 1000 доларів. Зараз у багатьох шахтарів вона складає близько 10 тис. грн, а у працівників допоміжних професій - 3 тис. грн. Необхідність підвищення зарплати гірники пояснюють зростанням тарифів на газ, електроенергію та житлово-комунальні послуги, а також підвищенням цін на продукти харчування й товари першої необхідності.

На ПАТ "Кривбассжелезрудком" події не коментують.

Публічне акціонерне товариство "Кривбассжелезрудком" - найбільше підприємство в Україні з видобутку руди підземним способом. Шахти "Родіна", "Октябрська", "Гвардійська", "Тернівська" - основні структурні підрозділи, що входять до складу комбінату.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-