Вартість українського борщу зросла майже на 20% - експерти

Вартість українського борщу зросла майже на 20% - експерти

425
Ukrinform
З початку 2017 року каструля українського борщу об'ємом 3,5 - 4 літра подоржчала на 13,14 грн (19,5%) і у квітні коштувала 80,69 грн, а борщу без м'яса - на 6,41 грн (39,6%), і у квітні коштувала 21,64 грн.

Про це повідомляє Економічний дискусійний клуб.

"За розрахунками ЕДК, у квітні 2017 року вартість каструлі українського борщу об’ємом 3,5 - 4 літра становила: з м’ясом – 80,69 грн, без м’яса (пісного) - 21,64 грн. Порівняно з березнем ц. р. у квітні, борщ з м’ясом подорожчав на 9% («плюс» 6,67 грн), пісний – на 31,9% («плюс» 5,23 грн)", - йдеться у повідомленні.

В ЕДК зазначили, що у порівнянні з початком 2017 року борщ подорожчав: з м’ясом – на 19,5% (+ 13,14 грн), без м’яса (пісний) – на 39,6% (+ 6,14 грн). У той же час експерти відзначають, що у порівнянні з квітнем 2016 року ціна на пісний борщ знизилась на 4,2%. А ціна на борщ з м'ясом зросла на 11,5%. 

Зростання ціни в ЕДК пояснюють тим, що у квітні поточного року підвищились ціни на овочі борщового набору: капусту (+5,58 грн/кг), моркву (+6,13 грн/кг), цибулю (+ 2,81 грн/кг), буряки (+1,88 грн/кг) та картоплю (+1,42 грн/кг). Також яловичина подорожчала впродовж квітня на 2,40 грн/кг. 

Аналітики клубу додають, що найдешевший набір картоплі та овочів для приготування українського борщу можливо було придбати у Тернопільській області – за 11,37 грн (на 3,53 грн дорожче, ніж у березні), найдорожчий - у Донецькій області – за 16,69 грн (на 7,32 грн дорожче порівняно з попереднім місяцем). 

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-