Експерти назвали умови

Експерти назвали умови "розмороження" іпотечного кредитування

Укрінформ
Банківська система чекає на скасування мораторію на стягнення нерухомості, після чого буде готова відновити іпотечне кредитування.  

Про це пише Фінансовий клуб.

"Неможливість стягувати і реалізовувати закладене майно серйозно стримує іпотечне кредитування", - йдеться в повідомленні.

У проекті "50 провідних банків України 2017" активними гравцями на ринку іпотечного кредитування є всього шість банків (Кредобанк, "Глобус", Укрсоцбанк, Ощадбанк, Укргазбанк, Креді Агріколь Банк), тоді як іпотечні програми є в 14 установах. Основний акцент вони роблять на спільних із забудовниками програмах кредитування: за рахунок знижки від забудовника банк пропонує позичальнику нижчу процентну ставку на частину періоду кредитування. Крім того, в 2017 році зростання іпотеки відбудеться завдяки наміру громадян поліпшити умови проживання. Також сприятиме активізації кредитування поступове здешевлення залучення ресурсів. Минулого року вартість довгострокового фінансування для населення знизилася менш як на 2% і як і раніше перевищує 20% річних. Така вартість ресурсів непідйомна для українців, особливо в довгостроковій перспективі.

Для порівняння: в Росії процентні ставки по кредитах на купівлю нерухомості в нацвалюті становлять 12,75, в Польщі - 5,7%. При цьому, ключовим чинником, який стримує зниження ставок, є високі ризики при видачі іпотечних кредитів. Наприклад, випадки шахрайства, які почастішали в останні роки з боку забудовників: більш як 40 тис. сімей в Україні стали жертвами житлових афер забудовників. Тому більшість банків відмовляються кредитувати купівлю нерухомості на стадії котловану.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-