Україна просить ЄС швидше надати додаткові торговельні преференції

Україна просить ЄС швидше надати додаткові торговельні преференції

Укрінформ
Україна намагається пришвидшити завершення ухвалення у Євросоюзі відповідного регламенту, за яким Києву надаватимуться торговельні преференції за розширеним переліком товарів у рамках двосторонньої торгівлі.

Про це заявила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі – торговий представник України Наталія Микольська, за результатами зустрічі у комітеті міжнародної торгівлі Європарламенту у вівторок у Брюсселі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Йшлося про те, що нам треба пришвидшити процедуру прийняття даного регламенту у Європарламенті, адже це вже триває довгий період часу. Ми страждаємо від агресії Росії, але у нас немає розуміння, коли це рішення (в ЄС) може бути прийняте і пройти всі процедури", - заявила український урядовець.

Вона також відзначила, що неприпустимим з боку ЄС є зменшення списку товарів щодо торговельних преференцій Україні, який запропонувала Єврокомісія.

"Цей список є достатньо обмежений, він не враховує усі товари, про які ми запитували. І він не матиме величезного ефекту на українську економіку. Це радше – сигнал для українського бізнесу, що Європейський Союз здатен розуміти зміни, які у нас відбуваються, і певним чином допомогти бізнесу переорієнтуватися з ринку Російської Федерації на ринок ЄС", - розповіла Микольська.

За її словами, йдеться про збільшення квот за деякими сільськогосподарськими товарами, зокрема, пшениці, кукурудзи, томатної пасти, а також щодо деяких промислових товарів.

Заступник міністра економічного розвитку та торгівлі підкреслила, що надання таких преференції є односторонньою поступкою з боку ЄС для України: "Вона пропонується, як компенсатор українській економіці, українському бізнесу, у зв’язку із втратою російського ринку".

У свою чергу, народний депутат України Олена Сотник відзначила велике політичне значення надання таких преференцій з боку ЄС Україні в умовах російської агресії. "Було наголошено, що, у першу чергу, ми очікуємо не так економічний ефект, як політичний", - сказала вона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-