Рада завернула законопроект про ринок електроенергії

Рада завернула законопроект про ринок електроенергії

Укрінформ
Народні депутати направили на повторне друге читання у профільний комітет законопроект "Про ринок електроенергії України".

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, за ухвалення законопроекту №4493 в цілому проголосували лише 211 депутатів з мінімально необхідних 226, після цього парламентарії 265 голосами направили цей законопроект на підготовку до повторного другого читання в комітет.

Законопрект визначає правові, економічні та організаційні засади функціонування ринку електричної енергії, регулює відносини, пов'язані з виробництвом, передачею, розподілом, купівлею-продажем, постачанням електричної енергії для забезпечення надійного та безпечного постачання електричної енергії споживачам з урахуванням інтересів споживачів, розвитку ринкових відносин, мінімізації витрат на постачання електричної енергії та мінімізації негативного впливу на навколишнє природне середовище.

Закон передбачає дворічний перехідний період з моменту вступу його в силу на впровадження всіх сегментів нового ринку, в тому числі ринку двосторонніх договорів, ринку "на добу вперед", внутрішньодобового ринку, балансуючого ринку та ринку допоміжних послуг.

Законопроект також доповнює перелік учасників ринку новим учасником – трейдером, яким може бути будь-який суб’єкт господарювання, що здійснює купівлю електричної енергії виключно з метою її перепродажу, крім продажу споживачу. Трейдери здійснюватимуть купівлю-продаж електричної енергії за двосторонніми (прямими) договорами або на ринку «на добу наперед» чи внутрішньодобовому ринку. Існування трейдерів на ринку електричної енергії має позитивно вплинути на ліквідність ринку та сприятиме обмеженню значних коливань цін на ринку.

"Законопроект передбачає повне виконання вимог Третього енергетичного пакету ЄС щодо юридичного та організаційного відокремлення діяльності з розподілу та передачі електричної енергії від інших видів діяльності, що є умовою для запровадження економічної конкуренції на ринку електричної енергії", - йдеться у пояснювальній записці до документа.

Як повідомляв Укрінформ, Верховною Радою раніше вже були ухвалені закон «Про ринок природного газу» та «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» в рамках імплементації Третього енергетичного пакету ЄС.

Україна, імплементуючи норми Третього енергетичного пакету ЄС, зобов’язалася впровадити ринок газу, ринок електричної енергії, а також забезпечити незалежне функціонування Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. В уряді також переконані, що, поряд зі створенням ринків газу та електроенергії, необхідно створити умови для функціонування ринку вугілля.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-