МВФ дав Україні мільярд і підказав напрямки подальших реформ

МВФ дав Україні мільярд і підказав напрямки подальших реформ

Заява
Укрінформ
Міжнародний валютний фонд офіційно підтвердив виділення Україні наступного траншу в розмірі $1 млрд та визначив напрями подальших зусиль української сторони з метою продовження програми Фонду щодо розширеного кредитування (EFF).

Про це йдеться в офіційній заяві МВФ за результатами засідання по Україні в понеділок, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Виконавча рада Міжнародного валютного фонду (МВФ) сьогодні завершила третій огляд економічної програми для України в рамках розширеного кредитування (EFF). Завершення цього огляду дозволяє виділити 734,05 млн SDR (близько $1,00 млрд), що загалом за угодою сягає вже 6178,26 млн SDR (близько $8,38 млрд)", - йдеться в документі.

При цьому інформується, що на засіданні в понеділок також були завершені консультації з Україною по Статті 4 (щодо огляду національної економіки за 2016 рік), про що детально буде повідомлено пізніше.

Після зустрічі Виконавчої ради Фонду перший заступник директора-розпорядника МВФ Девід Ліптон зауважив, що українська економіка демонструє обнадійливі ознаки відновлення. "Повертається економічне зростання, знижується інфляція, а міжнародні резерви збільшились удвічі. Цей прогрес багато в чому завдячує рішучим політичним діям влади, в тому числі, розумній макроекономічній політиці. Стабілізація, що спостерігається останнім часом, забезпечує багатообіцяючу основу для подальшого зростання", - наголосив Ліптон.

Він також зауважив, що для досягнення більш швидкого й стійкого зростання, необхідно підняти доходи, провести структурні реформи, спрямовані на поліпшення бізнес-середовища, та прискорити необхідні інвестиції. "Необхідно розпочати приватизацію й розвиток ринку земель сільськогосподарського призначення. З корупцією потрібно боротися рішуче. Попри створення нових інститутів по боротьбі з корупцією, конкретних результатів поки не досягнуто", - зазначив перший заступник глави МВФ.

Крім того, Ліптон звернув увагу на високий державний борг України, який залишається попри значні бюджетні коригування. У цьому зв'язку він підкреслив актуальність структурних фінансових реформ. "Україна не може дозволити собі відкладати надалі комплексну пенсійну реформу, в тому числі за рахунок підвищення пенсійного віку. Крім того, необхідні постійні зусилля щодо поліпшення адміністрування доходів і просування реформи системи державного управління", - наголосив представник Фонду.

Він також виділив важливість збереження незалежності НБУ та зосередження грошово-кредитної політики на подальшому стримуванні інфляції й відновленні міжнародних резервів в рамках гнучкого валютного курсу.

"Вражаючий прогрес був досягнутий у відновленні банківської системи, але ці зусилля необхідно продовжувати", - підкреслив Ліптон, позитивно відзначивши націоналізацію ПриватБанку. За його словами, в Україні необхідно завершити рекапіталізацію інших банків.

Ліптон також визначив необхідність для України й надалі докладати сумлінних зусиль для погашення суверенних заборгованостей, які ще залишаються.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-