"Погані" кредити українських банків: ЄБРР пропонує допомогу

Укрінформ
Європейський банк реконструкції та розвитку об'єднує зусилля з українською владою у впровадженні нової процедури фінансової реструктуризації для банківської системи України з метою зменшення кількості проблемних кредитів.

Про це йдеться в прес-релізі банку, що є в розпорядженні Укрінформу. 

"Нова процедура визначена у Законі України "Про фінансову реструктуризації", прийнятому наприкінці 2016 р., і має сприяти покращенню кредитних портфелів фінансових установ, їх сталості та конкурентоспроможності. Вона також має покращити якість відносин між банками та корпоративними позичальниками. Належно функціонуюча банківська система є ключовим елементом належно функціонуючої ринкової економіки. Згідно з новою концепцією економічного переходу ЄБРР успішна економіка повинна бути конкурентоспроможною, інклюзивною, добре керованою, "зеленою", стійкою та інтегрованою", - йдеться в повідомленні.

Новий Закон України "Про фінансову реструктуризацію", в розробці якого допомагали ЄБРР та Світовий банк, дає кредиторам і позичальникам можливість реструктурувати їх кредитні угоди за допомогою добровільної позасудової процедури. Мета цього закону - підтримати відновлення господарської діяльності українських компаній, які опинилися у критичному фінансовому стані, з використанням таких механізмів, як перенесення строків погашення, часткове прощення боргу та конвертація боргу у власний капітал. Закон також передбачає обмежений мораторій на здійснення заходів кредиторами та захист позичальників від проваджень у справах про банкрутство під час переговорів про реструктуризацію. 

Функціонуванням нової системи фінансової реструктуризації управлятиме місцевий адміністративний секретаріат, який відповідатиме за супроводження окремих процедур реструктуризації. Також діятиме арбітражний комітет, який забезпечуватиме розгляд спорів між сторонами шляхом призначення незалежних і кваліфікованих арбітрів з офіційно затвердженого списку. 

Фінансову та логістичну підтримку діяльності секретаріату забезпечуватимуть Незалежна асоціація банків України та ЄБРР. Нагляд за функціонуванням нової системи здійснюватиме спостережна рада, до складу якої входитимуть представники Національного банку, Міністерства юстиції, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, а також державних "Ощадбанку" та "Укргазбанку". 

Зі слів керуючого директора ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Франсіса Маліжа, ця справді революційна процедура сприятиме вирішенню питання проблемних кредитів, процент яких в Україні є одним з найвищих в Європі. 

"Вона надає учасникам ринку вкрай необхідний позасудовий механізм реструктуризації та сприяє збереженню робочих місць і відновленню господарської діяльності компаній", - зазначив Маліж.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-