У Нацбанку сказали, що найбільше вплинуло на зростання ВВП

У Нацбанку сказали, що найбільше вплинуло на зростання ВВП

Укрінформ
У 2016 році українська економіка зросла на 2,3% р/р, у тому числі в IV кварталі 2016 року зростання реального ВВП прискорилося до 4,8% р/р, при цьому, рушієм прискорення економічного зростання стало сільське господарство.

Про це йдеться в коментарі НБУ.

"У IV кварталі 2016 року рушієм прискорення економічного зростання передбачувано стало сільське господарство. При цьому рекордний врожай зернових культур (66 млн тонн) перевершив усі прогнози. У результаті, валова додана вартість (ВДВ) сільського господарства зросла на 18,4% р/р, зумовивши більше половини річного приросту ВВП у IV кварталі", - йдеться в повідомленні.

Ситуація в сільському господарстві суттєво вплинула на динаміку складових ВВП за категоріями кінцевого використання. Так, завдяки активному експорту зернових та олії відбувся злам тривалої тенденції до спаду експорту - вперше за майже 6 років експорт зріс у річному вимірі (на 9,7%). Проте, прискорилося й зростання імпорту, підтриманого інвестиційним попитом. У результаті, у IV кварталі 2016 року прогнозовано знизився від'ємний внесок чистого експорту (до - 5,2 в. п.).

Приріст валового нагромадження стрімко прискорився в IV кварталі 2016 року - до 79% р/р. Зокрема, високі врожаї с/г культур зумовили подальше накопичення запасів. Також прискорилося зростання інвестицій в основний капітал - до 27,1% р/р (10,5% порівняно з ІІІ кварталом у сезонно скоригованому вимірі), перевершивши очікування. 

Разом з тим, динаміка внутрішнього споживання в IV кварталі погіршилася. Відновилося падіння споживання сектору загальнодержавного управління (на 2,2% р/р), що може пояснюватися уповільненням зростання поточних видатків зведеного бюджету, зокрема в умовах їх більш рівномірного розподілу протягом 2016 року порівняно з 2015 роком. Зростання приватного споживання сповільнилося (до 0,9% р/р, у сезонно скоригованому вимірі приватне споживання знизилося на 2,6% порівняно з попереднім кварталом) в умовах подорожчання послуг ЖКГ. Попри те, що сповільнення було очікуваним, динаміка приватного споживання була гіршою, ніж прогнозувалося.

Загалом за підсумками 2016 року саме інвестиції були рушієм відновлення економічного зростання. У розрізі ВДВ секторів економіки, крім сільського господарства, у IV кварталі поліпшилися також показники промисловості.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-