У Нафтогазі не бачать сенсу віддавати Укргазвидобування іншому власнику

У Нафтогазі не бачать сенсу віддавати Укргазвидобування іншому власнику

Укрінформ
НАК "Нафтогаз України" якнайкраще забезпечує для дочірньої компанії ПАТ "Укргазвидобування", що займається видобутком газу, необхідні ресурси для збільшення видобутку газу, а так само контролює інвестиції та витрати.

Таку думку в інтерв'ю РБК-Україна висловив головний комерційний директор Нафтогазу Юрій Вітренко.

"Наш аналіз свідчить, що зараз у країні немає більш ефективного власника Укргазвидобування, ніж Нафтогаз України. Ніхто інший не може краще, з одного боку, забезпечити необхідні ресурси для збільшення видобутку газу, а з іншого - контролювати інвестиції та витрати", - сказав Вітренко.

За його словами, європейське законодавство не вимагає поділу функцій торгівлі газом і його видобутку, тому володіння Нафтогазу Укргазвидобуванням вписується в рамки Третього енергопакета.

"Європейське законодавство жодним чином не вимагає, щоб компанії, які займаються постачанням, торгівлею і видобутком газу, були поділені. Більше того, поділ торгівлі і видобутку - у принципі неможливий. Адже, якщо ви добуваєте газ, то вам треба його продавати", - підкреслив Вітренко.

Він додав, що одна з причин, з якої НАК є природним власником "Укргазвидобування", полягає в тому, що у нього є досвід, інфраструктура, кваліфіковані спеціалісти, які розуміють, як працювати з тепловою енергетикою, облгазами, як працювати з урядом і МВФ.

"У нашій країні немає покупців, які могли б заплатити за весь такий великий обсяг газу. Найбільші покупці газу УГВ - це облгази і теплокомуненерго. Облгази і ТКЕ - це підприємства, які не в змозі в повному обсязі і своєчасно розраховуватися за поставлений їм газ. Їх сумарний борг перед НАКом за спожитий газ з урахуванням попередніх періодів - близько 58 мільярдів гривень. Відповідно, потрібен хтось, у даному випадку - "Нафтогаз", хто може хоч якимось чином забезпечити повернення цих грошей", - вважає керівний менеджер "Нафтогазу".

Він розповів, що в нинішніх умовах глава Укргазвидобування зайнятий ефективною організацією виробництва, менеджмент УГВ не зможе паралельно шукати шляхи отримання плати за газ у облгазів або теплоенергетиків. 

"Зараз незалежно від того, як з нами розраховуються, Нафтогаз забезпечує необхідний грошовий потік, щоб Укргазвидобування платило податки та інвестувало у виробництво. При цьому ми ще й імпортний газ закуповуємо в достатніх кількостях і вчасно, поки українського бракує", - додав Вітренко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-