Блокування поставок вугілля: ВР має прийняти політичне рішення - міністр

Блокування поставок вугілля: ВР має прийняти політичне рішення - міністр

Укрінформ
Блокування поставок вугілля марки «А» з Луганщини позбавить 60 тис. шахтарів заробітної плати.

Про це під час години запитань до уряду сказав міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я більш ніж переконаний, що питання блокади – це питання політичного рішення. Ви повинні чітко сказати: неконтрольована територія – це Україна чи не Україна, 60 тис. шахтарів, які там працюють, - це українці чи ні. Повна блокада позбавить їх засобів існування. Ви повинні взяти на себе відповідальність», - сказав Насалик.

Він наголосив, що підприємства, які постачають антрацитове вугілля, зареєстровані на території України, усі грошові транзакції відбуваються на контрольованій території через Ощадбанк.

«Якщо шахтарі не отримають заробітної плати, вони позбавлені форми існування. Якщо вони поповнять збройні сили там, то це питання крові. Верховна Рада України повинна прийняти політичне рішення. Якщо ви приймете рішення про повну блокаду, її повинні проводити не добровольці, а СБУ, армія та інші силові структури», - додав міністр.

Водночас він наголосив, що ціна українського вугілля становить 1730 грн за тонну – це вдвічі менше за ціну, що утворилася б за формулою Роттердам+.

 «На сьогодні не ціна Роттердам+ закладена у ціну оптової ринкової ціни електроенергії. Закладена ціна – 1730 грн. Вона чинна як для шахтарів, які працюють на контрольованій території, так і на неконтрольованій. Якщо ми повністю відмовимося від вугілля із зони АТО, ціна диверсифікованого вугілля становитиме не менше 3000 грн», - сказав Насалик.

Він нагадав, що Україна на сьогодні споживає 9 млн тонн антрацитового вугілля.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-