У Dragon Capital спрогнозували держборг України на кінець року

У Dragon Capital спрогнозували держборг України на кінець року

Укрінформ
В Dragon Capital вважають, що в 2017 році співвідношення державного боргу до ВВП дещо зменшиться - до 80%.

Як йдеться в прес-релізі, що є в розпорядженні Укрінформу, у грудні минулого року держборг України становив $71 млрд, таким чином він відповідав 82% оціночного показника ВВП на 2016 рік.

"Державний борг України (прямий і гарантований) зріс на 5,1% м/м (+$3,4 млрд) в грудні та склав $71 млрд. У річному вимірі зростання склало 8,3%, або $5,5 млрд. Таким чином, держборг відповідав 82% оціночного показника ВВП на 2016 р., підвищившись c 79% на кінець 2015 р.", - йдеться в повідомленні.

У Dragon Capital пояснюють, що стрибку держборгу в грудні сприяло розміщення 115 млрд грн ОВДП у національній валюті, у тому числі 107 млрд грн, випущених з метою рекапіталізації націоналізованого ПриватБанку, а також залучення до бюджету $0,45 млрд від розміщення валютних ОВДП.

"В результаті націоналізації ПриватБанку, витрати на яку на сьогодні відповідали 4,5% ВВП, гривнева складова держборгу зросла на 25% р/р, до 581 млрд грн. У доларовому вираженні зростання гривневого боргу було більш помірним - +10% р/р до $21,4 млрд через девальвацію гривні (-12% р/р до 27,2 грн./$)", - додають в Dragon Capital.

За їх поточним прогнозом, співвідношення держборгу до ВВП дещо зменшиться в 2017 році - до 80%.

"Результати нашого недавнього аналізу вказують на те, що цей показник продовжить знижуватися і може в найближчі п'ять років опуститися нижче встановленого МВФ граничного рівня (71% ВВП) - за умови стабільного економічного зростання, стабільності валютного курсу і стриманої фіскальної політики. Ключовим ризиком з точки зору стійкості боргу є можлива девальвація гривні", - додають в Dragon Capital.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-