Федеральна резервна система США вдруге за 10 років підвищила ставку

Федеральна резервна система США вдруге за 10 років підвищила ставку

Укрінформ
Комітет з операцій на відкритому ринку Федеральної резервної системи США вперше з грудня 2015 року підвищив базову ставку, яка тепер буде встановлена на рівні 0,5-0,75%.

Це стало другим підвищенням базової ставки ФРС за останні десять років, повідомляє Бі-Бі-Сі.

"При прийнятті рішення щодо базової ставки відомство аналізує ситуацію на ринку праці та динаміку інфляції. У заяві ФРС говориться, що рівень безробіття скорочується, а кількість робочих місць зростає. Експерти також відзначили зростання витрат американських домогосподарств", - наголошується в повідомленні.

Інфляція в США поки залишається нижче офіційної мети ФРС в 2%. Однак регулятор вважає, що з часом зростання цін прискориться до цільового рівня.

Грошова політика США все ще залишається досить м'якою, пояснюють у ФРС. У заяві міститься натяк на можливе подальше підвищення ставки в разі прискорення інфляції та поліпшення ситуації на ринку праці.

Нагадаємо: ФРС після світової фінансової кризи 2008-2009 років проводить надто м'яку грошову політику. У відповідь на кризу і рецесію американський центробанк знизив ставки до нуля і провів кілька програм грошового стимулювання економіки США.

В останні роки, по міру того, як економіка відновлюється, американський центробанк починає поступово посилювати грошову політику. Це супроводжується падіннями ринків, цін на сировину і невеликим ослабленням валют країн.

Нинішнє рішення ФРС було в цілому очікувано. Експерти вважали, що банк підвищить ставки на тлі сприятливої статистики.

Ринки відреагували на рішення ФРС невеликим падінням: NASDAQ знизився приблизно на 0,2%, індекс S&P 500 виріс на 0,1%. Долар на торгах також зміцнився до євро, ієни і британського фунта.

Фото: DPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-