НБУ готує реформу держбанків

НБУ готує реформу держбанків

Укрінформ
Наступного року Національний банк планує продовжити поступове послаблення тимчасових обмежень та розпочати лібералізацію системи валютного регулювання, а також розробити концепцію гармонізації банківського регулювання.

Про це йдеться у другому Звіті про фінансову стабільність, опублікованому на сайті регулятора.

"Наступного року Національний банк планує продовжити поступове послаблення тимчасових обмежень та розпочати лібералізацію системи валютного регулювання в цілому. У планах на І квартал 2017 року – оприлюднити проект нового закону "Про іноземну валюту", який подолає зарегульованість валютного законодавства та закладе принципи нового регулювання. Протягом наступного року НБУ розробить концепцію гармонізації банківського регулювання з рекомендаціями Базельського комітету та Директивами ЄС", - йдеться у повідомленні.

У планах регулятора також розробити новий норматив ліквідності LCR, який має суттєво посилити стійкість банків до шоків ліквідності.

Крім того, НБУ має на меті й надалі посилювати вимоги до публічного розкриття банками інформації про їх фінансовий стан.

У Нацбанку наголошують, що ключове завдання на наступний рік для органів влади - посилити захист прав кредиторів, що необхідно для відновлення кредитування. Відтак НБУ очікує, що Верховна Рада допоможе банкам зменшити ризики та почати кредитувати, якомога швидше ухваливши законопроекти про кредитний реєстр, про реструктуризацію валютних іпотечних кредитів та закон, що захищає права кредиторів.

"Також слід зрушити з місця реформу державних банків. Нарешті, забезпечити повноцінну реалізацію закону про фінансову реструктуризацію, який дозволяє відновити платоспроможність життєздатних позичальників та оздоровити баланси банків", - зазначають у Нацбанку.

Відзначимо, що банкам НБУ рекомендує продовжити трансформацію бізнес-моделей, щоб вийти на стійкі прибутки, розпочати підготовку до впровадження стандарту звітності IFRS 9, який змінює принципи оцінки кредитних ризиків. Актуальним залишається завдання скоротити обсяги кредитування пов’язаних осіб відповідно до вимог НБУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-