Ціни на бензин в Україні контролюють політики, а не курс долара - експерт

Ціни на бензин в Україні контролюють політики, а не курс долара - експерт

Укрінформ
Роздрібний ринок нафтопродуктів в Україні дуже заполітизований і на ньому немає здорової конкуренції.

Про це в коментарі Укрінформу повідомив директор групи компаній PRIME Дмитро Льоушкін.

«Нафтовий ринок сильно заполітизований. Він буквально розділений на «великі шматки пирога». Пересічному підприємцю влізти туди просто не дають. Здорової конкуренції на цьому ринку немає. А це означає відсутність конкурентної ціни на ринку і монопольні змови, що нічого хорошого споживачеві не несе», - заявив Льоушкін.

Експерт нагадав, що зараз в Україну бензин можна завезти трьома шляхами: по російському трубопроводу, через Білорусь і морем через Одеський порт.

«Найдешевший варіант – це труба і Білорусь. Але Росія зі свого боку впливає на Білорусь, щоб вона зменшила постачання дизельного палива в Україну, тим самим розширюючи можливості для існуючого дизельпровода. А ким він контролюється – відомо всім. Це основна проблема ціноутворення на АЗС в нашій країні. Погано це чи добре? Напевно, погано», - резюмував Льоушкін.

На підтвердження своїх слів він нагадав ситуацію з дизельним трубопроводом, коли навесні 2016 року російська державна компанія "Транснефть" продала нафтопродуктопровід "Прикарпатзахідтранс" швейцарській компанії International Trading Partners AG, серед контрагентів якої - структури, що належать людям з орбіти Віктора Медведчука, кума Путіна.

«Що сталося з відкриттям дизельного трубопроводу? Всім іншим партнерам буквально перекрили кисень з постачання паливно-мастильних матеріалів. Зараз дизельне паливо фактично можна отримувати тільки по трубопроводу з Росії, всім іншим вставляють палиці в колеса. Причому це відбувається як з російського боку, так і з українського. Відповідно, це знаходить своє відображення в цінах на заправках. І подібні випадки – основна проблема цього ринку», - наголосив Льоушкін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-