Адмінсуд Києва розгляне скасування вугільної формули

Адмінсуд Києва розгляне скасування вугільної формули "Роттердам плюс"

Укрінформ
Окружний адміністративний суд Києва 1 грудня почне розгляд справи про скасування постанови НКРЕКПУ №289 від березня 2016 року «Про затвердження порядку формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії», якою була введена формула розрахунку вартості вугілля "Роттердам плюс".

Відповідна ухвала про призначення дати судового засідання оприлюднена в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

У березні Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію, за якою ТЕС продають електроенергію в ринок. У ній, зокрема, визначається ціна на вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації за формулою "вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну".

Через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова і державне "Центренерго", стали продавати електроенергію на 15-20% дорожче. З урахуванням ПДВ новий тариф для них становитиме близько 130 копійок за 1кВт/год. До цього він становив 118 копійок за 1кВт/год.

За даними експертів, ціна вугілля за формулою "Роттердам плюс" становить 63 долари за тонну, тоді як ціна за тонну вугілля без формули становить 44,2 долара за тонну.

У червні Прем'єр-міністр Володимир Гройсман доручив Міністерству енергетики та вугільної промисловості за участю НКРЕКП перевірити доцільність нової формули "Роттердам плюс доставка" при закупівлі вугілля для вироблення електроенергії.

У жовтні міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик заявив, що формула "Роттердам плюс" фактично не працює в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-