Dragon Capital сказала, як скоротити дефіцит бюджету України

Dragon Capital сказала, як скоротити дефіцит бюджету України

Укрінформ
Україні потрібно буде вийти на ринок єврооблігацій, щоб залучити кошти на фінансування дефіциту бюджету і рефінансування 2,3 млрд дол. запланованих бюджетних платежів на обслуговування зовнішнього боргу.

Про це йдеться в прес-релізі Dragon Capital, що є у розпорядженні Укрінформу.

"Наміри міністерства (фінансів - ред.) вийти на ринок єврооблігацій збігаються з нашим базовим макроекономічним прогнозом (ми очікуємо розміщення в обсязі 1,5 млрд дол.), а також з програмою МВФ (у обсязі 1,0 млрд дол.). Україні дійсно потрібно буде вийти на ринок єврооблігацій, щоб залучити кошти на фінансування дефіциту бюджету і рефінансування 2,3 млрд дол. запланованих бюджетних платежів на обслуговування зовнішнього боргу. Водночас, доходність розміщення на рівні 5-6% річних виглядає амбітно", - йдеться в повідомленні.

Також відзначається, що за останні роки, найнижча ставка доходності при розміщенні суверенних єврооблігацій, деномінованних у доларах США, становила 6,25% річних. Цей випуск п'ятирічних паперів було розміщено в червні 2011 р. Проте на той час  кредитний рейтинг України був на порядок вище за поточний (B+/B2/B за оцінками S&P/Moody's/Fitch відповідно), а співвідношення держборгу до ВВП становило 36% порівняно з поточним рівнем 80%. З урахуванням цього, вірогіднішим виглядає розміщення доларових паперів з доходністю 7-8% річних. Випуск єврооблігацій, деномінованих в євро, ймовірно, буде дешевшим. Але, зважаючи на те, що більшість інвесторів мають рахунки в доларах США, попит на папери деноміновані в євро навряд чи буде достатнім, особливо для дебютного випуску.

Раніше міністр фінансів Олександр Данилюк повідомив, що Мінфін готується до повернення на кредитні ринки в другій половині 2017 року у зв'язку із запланованим закінченням програми МВФ у найближчі роки (за планом 2018 року). Дебютний випуск єврооблігацій після реструктуризації суверенного і квазісуверенного боргу в 2015 році планується невеликим і з доходністю розміщення на рівні 5-6% річних. За словами Данилюка, перед розміщенням Україні необхідно підняти кредитний рейтинг, оскільки поточні значення (B-, CCC-, B-, присвоєні агентствами S&P, Moody's, Fitch) не дозволяють залучати запозичення з доходністю нижче 8%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-