Австралія може ратифікувати атомну угоду з Україною наступного року

Австралія може ратифікувати атомну угоду з Україною наступного року

Укрінформ
У Спільному постійно діючому комітеті з питань договорів Федерального парламенту Австралії розпочалася процедура громадського обговорення Угоди між Кабінетом міністрів України та урядом Австралії про співробітництво в галузі використання атомної енергії у мирних цілях (підписана 31.03.16 р. під час Ядерного саміту у Вашингтоні).

Згадана процедура є одним із етапів проходження Угодою внутрідержавних процедур в Австралії, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Обговорення у Спільному постійно діючому комітеті з питань договорів  точилося навколо зауважень, поданих громадським сектором - екологічними організаціями «Австралійська фундація з питань консервування» та «Громадяни за ядерне роззброєння» - та  рекомендацій, наданих Радою сировини і Міністерством закордонних справ і торгівлі Австралії.

У ході обговорення було позитивно оцінено виконання Україною своїх міжнародних зобов’язань, добровільну відмову України від ядерної зброї, ратифікацію Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, посилення співпраці з Асоціацією західноєвропейських органів ядерного регулювання (WENRA) тощо.

Серед аргументів проти - стандартні для усіх «ядерних» угод претензії щодо шкоди довкіллю та зношеності обладнання українських ядерних реакторів, а також триваючий конфлікт на сході України.

Профільні відомства - Рада сировини та Міністерство закордонних справ і торгівлі Австралії підтримали схвалення Угоди.

Згідно з процедурою, профільний комітет працюватиме з угодою протягом 20 парламентських засідань (Parliament review process), тож австралійська сторона очікує завершення процесу у першій половині 2017 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-