Голову наглядової ради ОПЗ відсторонили через суд

Голову наглядової ради ОПЗ відсторонили через суд

Укрінформ
Солом'янський районний суд міста Києва в середу, 17 серпня, задовольнив клопотання детективів Національного антикорупційного бюро України (НАБУ), погоджене прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), про відсторонення Сергія Переломи від посади голови наглядової ради Одеського припортового заводу до 14 вересня поточного року.

Про це в четвер Укрінформу повідомили в прес-службі САП.

«Вважаємо таке рішення суду правильним, оскільки відсторонення від посади допоможе запобігти можливому тиску на свідків, знищенню доказів та перешкоджанню слідству» -  зазначив заступник генерального прокурора України - керівник САП Назар Холодницький.

Як повідомлялося, 14 липня після проведення обшуку за місцем фактичного проживання детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП затримали першого заступника голови правління НАК «Нафтогаз України», члена наглядової ради ПАТ «Укрнафта» та голову наглядової ради ПАТ «Одеський припортовий завод» Сергія Перелому. В той самий час при проведенні обшуку було затримано першого заступника директора та першого заступника голови правління ПАТ «ОПЗ» Миколу Щурикова.

Посадовців затримано в порядку, визначеному у статті 208 КПК України як підозрюваних в організації корупційної схеми із розтрати коштів в особливо великих розмірах під час закупівлі газу для потреб Одеського припортового заводу на користь приватних інтересів (ч.5 ст. 191 КК України - «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»).

У ході досудового розслідування встановлено, що у період з травня по грудень 2015 року Перелома та Щуриков організували схему з виведення коштів шляхом закупівлі за завищеними цінами природного газу, видобутого ПАТ «Укрнафта», для потреб Одеського припортового заводу.

Корупційна складова цієї схеми полягала у наступному: ПАТ «Укрнафта», найбільша нафто- і газодобувна компанія України з часткою державної власності 50% +1 акція, не маючи ліцензії на продаж природного газу, здійснює реалізацію блакитного палива через посередників за договорами про спільну діяльність. За сприяння Переломи та Щурикова у травні 2015 року постачальником газу, видобутого «Укрнафтою» для потреб ОПЗ, стала одна із фірм-посередників, а саме ТОВ «Енергоальянс». Згідно з висновками економічної експертизи, незважаючи на численні конкурентні пропозиції від інших постачальників, закупівля газу через ТОВ «Енергоальянс» здійснювалася за цінами, вищими за середньоринкові.

Загальна сума закупівель за договорами з ТОВ «Енергоальянс» у травні-грудні 2015 року перевищує 4 мільярди гривень. При цьому встановлена сума збитків, завданих державі внаслідок незаконних оборудок, становить понад 205 млн грн.

У разі доведення провини підозрюваних у суді їм загрожує позбавлення волі терміном від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю терміном до трьох років та з конфіскацією майна.

17 липня Солом'янським районним судом Києва до Переломи та Щурикова застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном на 60 діб із альтернативою внесення застави у 80 млн грн кожному.

1 серпня Апеляційний суд Києва змінив запобіжний захід для Переломи та Щурикова у вигляді домашнього арешту терміном до 9 вересня.

Слідчі дії у даному кримінальному провадженні тривають.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-