Нафтогаз закликав Єврокомісію перевірити тиск у російській ГТС

Нафтогаз закликав Єврокомісію перевірити тиск у російській ГТС

Укрінформ
НАК "Нафтогаз України" звернулась до Європейської Комісії з проханням розглянути питання про створення моніторингової місії для перевірки фактів значних перепадів тиску в російській газотранспортній системі на вході в газотранспортну систему України.

Як інформує прес-служба НАК, ця пропозиція була надіслана "Нафтогазом" в листі Марошу Шефчовичу, віце-президенту Європейської Комісії з питань енергетики, а також Секретаріату Енергетичного Співтовариства.

"Протягом останніх декількох днів ПАТ "Укртрансгаз" фіксувало поступове зниження тиску в ГТС на російській стороні. Зокрема, тиск на газовимірювальній станції Суджа, ключовому пункті входу російського газу, який транспортується до ЄС територією України, зменшився з 63,5 атм 19 липня до 52,3 атм 26 липня. Відповідно до контракту російський оператор зобов'язаний підтримувати тиск не менш ніж 60 атм в цьому пункті виходу. Схоже падіння тиску також було зафіксовано на газовимірювальній станції Писарівка, другому за величиною пункті надходження газу з Росії", - йдеться в повідомленні.

У "Нафтогазі" зазначають, що таку ж тривожну ситуацію було зафіксовано "Укртрансгазом" в останній тиждень червня 2016 року: "Компанія не отримала будь-яких попереджень або пояснень з боку "Газпрому". Такі випадки падіння тиску і очевидна відсутність співпраці з боку російського оператора є технічним викликом, що ставить під загрозу стабільність транзиту російського газу до ЄС".

"Нафтогаз" впевнений, що така ситуація вимагає всебічного обговорення за участі представників Європейської Комісії та вважає за доцільне розглянути питання про застосування передбачених процедур, в тому числі, відповідно до прийнятого на 25 конференції Енергетичної Хартії рішення щодо Механізму раннього попередження (ССDEC2014 (14) TTG)", - наголошують в НАК.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-