В Енергоатомі кажуть, що контракт із ТВЕЛом не припиняли

В Енергоатомі кажуть, що контракт із ТВЕЛом не припиняли

Укрінформ
Контракт з російською компанією ТВЕЛ є довгостроковим, він передбачений на термін експлуатації українських енергоблоків.

Про це в інтерв'ю телеканалу "112 Україна" розповів президент компанії ДП НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський.

"Ми співробітництво ні з ким не скорочуємо. У нас є контрактні зобов'язання, довгострокові. У ньому передбачено обсяг поставок, зміни цих обсягів у бік збільшення, зменшення. Деталі контракту конфіденційні, я не можу їх розкривати. Але цей довгостроковий контракт, він передбачений на термін служби наших енергоблоків", - сказав Недашковський, відповідаючи на запитання щодо можливості скорочення співпраці з Росією.

Водночас, за його словами, Україна нарощуватиме постачання ядерного палива від американської компанії Westinghouse.

"З Westinghouse у нас контракт, згідно з яким ми нарощуємо до такого хорошого рівня постачання палива. Паливо Westinghouse нам підходить. Є конструкторські особливості у паливної збірки ТВЕЛ і Westinghouse, й основним у питанні можливості експлуатації в активній зоні реактора була їхня сумісність. Ми більше 10 років цей проект реалізовували", - зазначив Недашковський.

Він наголосив, що усі проблеми з американським паливом, які поставали раніше, були усунуті, і з 2014 року "Енергоатом" відновив контракт із Westinghouse.

«У нас були проблеми на Южно-Українській АЕС в 2012 році, але не в активній зоні. Модернізовані збірки цього палива були добре відпрацьовані на 3-му енергоблоці Южно-Української АЕС, і ми завантажуємо нову партію в нього - блок працює в мережі. Ми завантажимо це паливо зараз у 5-й блок на Запорізькій АЕС. Блок готується до пуску», - додав президент "Енергоатому".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-