Україна зможе обійтися без російського ядерного палива - Енергоатом

Україна зможе обійтися без російського ядерного палива - Енергоатом

Укрінформ
Україна не може миттєво перестати закуповувати російське ядерне паливо, однак у разі відмови Росії виконувати контракт на його поставку, американська компанія Westinghouse зможе компенсувати нестачу.

Про це в інтерв'ю телеканалу 112 розповів президент компанії ДП “НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський.

"Якщо ми говоримо про співпрацю з РФ, то є ціла низка товарів щодо яких введено загальні обмеження. З того боку і з нашого. І завдання уряду, звичайно, як можна менше валюти переводити до РФ, щоб менше фінансувати бойовиків, тероризм. Але є ціла група товарів, яка становить виняток. Ми не можемо атомне паливо миттєво перевести від одного виробника до іншого", - сказав Недашковський.

Він нагадав, що американське паливо Westinghouse знаходиться в дослідній експлуатації, і процеси розширення такої експлуатації перебувають під жорстким регуляторним контролем з боку Держатомрегулювання України.

"Я думаю, з точки зору ядерної безпеки ми не повинні повторити якихось непередбачених ситуацій", - зазначив Недашковський і підкреслив, що якщо раптом Росія за якихось форс-мажорних обставин або на тлі політичних рішень відмовиться виконувати контракт на постачання палива від ТВЕЛ, Україна без атомного палива не залишиться.

"У нас є контракт з Westinghouse і ми зможемо компенсувати", - сказав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-