МВФ вимагав обгрунтованої ціни на газ, а не 6879 гривень - експерт

МВФ вимагав обгрунтованої ціни на газ, а не 6879 гривень - експерт

Укрінформ
Міжнародний валютний фонд вимагав від України встановити економічно обгрунтовані тарифи на газ, але ціна у 6879 грн за 1 тис. кубометрів не є такою, що відповідає обгрунтованому рівню. Її у вимогах фінустанови не було.

Про це на прес-конференції заявив керівник громадської організації "Громадський аудит" Максим Гольдарб, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У МВФ була вимога встановити економічно обгрунтовані тарифи, але вимоги встановити саме ціну у 6879 грн за тисячу кубометрів не було", - сказав експерт. 

За його словами, у структурі тарифу на газ українського видобування з 6879 грн за тисячу кубометрів 1146,4 грн - це податок на додану вартість, 57,4 грн - це комісія НАК "Нафтогаз України", 2471 грн - це рентні платежі ПАТ "Укргазвидобування", 732,7 грн - це плата за транспортування і постачання, і лише 2471 грн - це собівартість видобутку газу.

Таким чином, на думку експерта, вартість газу українського видобування має бути не більшою, ніж 3500 грн за тисячу кубометрів. 

"Названа урядом ціна не може бути економічно обгрунтованою, адже у нас немає ні ринку тарифів, ні ринку газу. Житлово-комунальні послуги та послуги з газопостачання є монополізованими", - наголосив Гольдарб.

Він також висловив переконання, що той обсяг субсидій, який держава вимушена виплачувати, свідчить про те, що населення перебуває за межею бідності.

"Дуже погано, коли уряд хвалиться тим, що кожна 3 сім'я отримує субсидії", - підкреслив експерт.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-