У Росії підсанкційний сир варять ченці
На сайті обителі опубліковано відео, у якому розповідається про технологію виробництва цього продукту.
Для цього, зокрема, використовуються цвіль, спеціальні бактерії і сичужний фермент, який виділяється з шлунку новонародженого теляти. На виготовлення партії у ченців іде приблизно два тижні.
Причому Оптину пустинь не можна назвати "піонером" у цій сфері - ще в 2014 році ченці з острова Валаам вирішили налагодити виробництво елітних італійських сортів сиру - моцарели, качоти, морлако, рікоти. Ченці навіть навчалися сироваріння в Італії.
Виробництвом сирів ченці зайнялися після того, як Росія у відповідь на санкції запровадила проти низки країн продовольче ембарго. У список товарів, які заборонено постачати в РФ входить, зокрема, молоко і молочна продукція.
Фото: faranda.ru