Працівники спиртзаводів вимагають ліквідувати тіньовий ринок спирту

Працівники спиртзаводів вимагають ліквідувати тіньовий ринок спирту

Укрінформ
Близько півтисячі робітників спиртових заводів пікетували Міністерство агрополітики, виступаючи проти дестабілізації роботи держпідприємств галузі і вимагаючи ліквідувати тіньовий ринок спирту. 

З вимогами прояснити ситуацію вони прийшли до міністерства, а потім перемістилися під Верховну Раду, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Спроби дестабілізувати ситуацію на заводах ми пов’язуємо з наміром за безцінь і одному монополісту продати начебто збиткову спиртову галузь", - зазначив голова об'єднаної профспілки ДП "Укрспирт" Роман Сметанюк.

За його словами, тіньовий ринок "лівого" спирту зростає через кадрову політику міністерства. "На ключових посадах в спиртовій галузі люди, причетні до "сім’ї" Януковича. Це призвело до дестабілізації роботи діючих держпідприємств. Це близько 3,6 млрд гривень на місяць ненадходжень у бюджет", - наголосив Сметанюк.

На його думку, прозора приватизація спиртзаводів можлива лише після ліквідації злочинних оборудок, тіньового ринку спирту та притягнення причетних до цього до відповідальності.

Крім того, учасники акції вимагали припинити діяльність ліквідаційної комісії концерну "Укрспирт", яку очолює Денис Чернов. Зокрема, юрист "Вузлівського спиртзаводу" Олег Дмитерко вважає, що держпідприємства під час реорганізації концерну у 2010 році штучно були доведені до банкрутства та зараз працюють на тіньовий ринок.

Водночас, експерт "Фонду розвитку українського села" Юрій Тарасенко зауважив, що голову ліквідаційної комісії, до якого у мітингувальників претензії, призначає не Міністерство агрополітики, а Кабінет міністрів. Членів комісії, у свою чергу, призначає голова. «Тобто, міністерство жодним чином не впливає на діяльність комісії. Мітингувальники прийшли не туди», - зазначив Тарасов.

Друга частина невдоволень робітників спиртозаводів стосується недозавантаження роботою підприємств у Львівській області.

"Ринок каже: потрібно робити те, що продається. Є певний план продажів. Минулого року продали 9 млн дал. Цьогоріч планується продати 10,3 млн дал. Це об’єктивно. Ми стали менше пити, експортувати. Йдеться про виробничу ситуацію та втрату російського ринку", - каже фахівець.

На звинувачення протестувальників на адресу голови ліквідкомісії концерну у навмисному банкрутстві 40 підприємств, експерт зауважив: «На момент рішення про ліквідацію концерну «Укрспирт» та його реорганізацію у ДП «Укрспирт», у 2010 році, всі сорок підприємств уже були неплатоспроможними».

Між тим, Мінагрополітики звернення про можливі порушення направило у правоохоронні органи. Та одночасно передало задля пояснень до ліквідаційної комісії.

«Тепер ми очікуємо інформації від правоохоронних органів та комісії», - сказав у коментарі Укрінформу директор департаменту управління держвласністю Мінагрополітики Володимир Кудінов.

За його словами, міністр агрополітики Олексій Павленко не причетний до формування ліквідаційної комісії.

«Крім того, повноваження міністерства не розповсюджуються на скасування рішень ліквідаційної комісії. Але якщо надходить інформація про порушення - ми направляємо її до правоохооронних органів», - коментує Кудінов.

Щодо закидів мітингувальників про те, що робота підприємств необгрунтовано призупинена, то у міністерстві вважають, що «немає явних підстав вважати, що щось ведеться незаконно, але, не дивлячись на це, міністерство відреагувало і подало інформацію в правоохоронні органи».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-