РПЦ хоче придбати банк

РПЦ хоче придбати банк

Укрінформ
Російська православна церква веде переговори про купівлю контрольного пакета акцій проблемного Ергобанку.

Про це повідомляє РБК з посиланням на джерело, близьке до банку, та інше джерело, близьке до РПЦ.

Церква зацікавлена в купівлі банку, щоб врятувати кошти на відкритих у ньому рахунках єпархій. «Цілком можливо, що якщо сторони домовляться про операцію, то банк купить афілійована з РПЦ особа або церква буде шукати спонсорів, які б дали грошей на пряму покупку», - каже друге джерело.

За його словами, церква погодилася відкрити рахунки в Ергобанку через одного з його акціонерів — Валерія Мешалкіна, якому належить 19,87%. «Церковна людина, православний бізнесмен, багато допомагав храмам. Вважалося, що це гарантія того, що з банком нічого не трапиться», — каже співрозмовник.

Ергобанк і РПЦ не відповіли на офіційні запити РБК.

Валерій Мешалкін — власник будівельно-монтажної компанії «Енергомашкапітал», член опікунської ради Троїце-Сергієвої лаври і Московської духовної академії, член благодійного товариства «Марія», автор книги «Вплив святої гори Афон на чернечі традиції Східної Європи».

Проблеми в банку почалися наприкінці 2015 року. 22 грудня він не виконав зобов'язання РЕПО за облігаціями на 904 млн руб., йдеться на сайті Московської біржі. 29 грудня в call-центрі банку РБК повідомили про те, що кредитна організація не видає вклади через проблеми з ліквідністю.

30 грудня голова правління й акціонер Ергобанку заявив, що у них є план фінансового оздоровлення, в якому розглядаються різні варіанти: самостійне оздоровлення за рахунок скорочення мережі, приєднання до іншого банку або ж входження в капітал банку нового інвестора.

Ергобанк — невеликий московський банк, який, за даними «Банки.ру», посідає 311-е місце за активами (6,5 млрд руб.). Вклади фізичних осіб в його пасивній базі становили 3,9 млрд руб., кошти підприємств — 370 млн руб., кошти, залучені на міжбанківському ринку, — 1 млрд руб. В останні роки банк був зосереджений на будівництві мережі продажів та кредитування корпоративних клієнтів.

Власниками Ергобанку значаться Володимир Гаспаров (28,01%), член ради директорів, голова правління В'ячеслав Бармін (23,49%), голова ради директорів Василь Саушкін (20,48%), генеральний директор ТОВ «Енергомашкапітал», православний діяч Валерій Мешалкін (19,87% безпосередньо та через ТОВ «Корпорація «Дмитрівська»), Валерій Лузан (5,10%), Григорій Ситніков (3,01% через ТОВ «Константа»), Валентина Іванова (0,03%).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-