Колишнім країнам соцтабору необхідно розвивати промисловість - фонд Еберта

Колишнім країнам соцтабору необхідно розвивати промисловість - фонд Еберта

Укрінформ
З розпадом Радянського Союзу в колишніх республіках і в країнах соціалістичного блоку домінувала тенденція до деіндустріалізації, а також акцент на експорті сировини, що спровокувало занепад замість того, щоб стимулювати розвиток.

Про це йдеться в публікації регіонального офісу «Діалог Східна Європа» фонду ім. Фрідріха Еберта. 

"З розпадом Радянського Союзу в колишніх республіках і в країнах соціалістичного блоку в Центральній і Східній Європи, включаючи Східну Німеччину, домінувала тенденція до деіндустріалізації. Такий руйнівний процес, а також акцент деяких країн на експорті сировини фактично спровокував занепад замість того, щоб стимулювати розвиток", - наголошується в публікації.

Акцентують, що саме внаслідок деіндустріалізації такі країни відчувають значні ринкові та політичні невдачі.

"Судячи з недавнього досвіду країн, можна винести важливі уроки. Вони відчувають значні ринкові і політичні невдачі. Вільна ринкова економіка не функціонує, економіка, оріентована на експорт сировини або послуг і продуктів сільськогосподарського сектору, не веде автоматично до економічного зростання і добробуту більшості людей. Зараз, як ніколи, країнам необхідний новий соціальний контракт, який буде засновано на принципі "всеосяжності та стійкості", - зазначають експерти фонду.

Автори стверджують, що країни мають потребу в сучасній індустріальній політиці, яка здатна перетворити існуючі сьогодні моделі неоліберального паліативного розвитку на девелопменталістську економіку. Сильний промисловий сектор допоможе країнам подолати перехідний період і стати повністю конкурентоспроможними на ринку ЄС.

"Розвиток такого сильного промислового сектору неможливий без довгострокового планування, фінансування досліджень і розробок, субсидування і підтримки нових галузей промисловості і найголовніше, уряд повинен брати на себе ризики щодо формування та регулювання ринків", - наголошується в публікації.

Фото: picture-alliance/ZB

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-