Реєстрація ризикових податкових накладних з 1 липня буде неможливою - ДФС

Реєстрація ризикових податкових накладних з 1 липня буде неможливою - ДФС

Укрінформ
З 1 липня 2017 року повноцінно запрацює електронна система управління ризиками при адмініструванні ПДВ, яка автоматично зупинятиме реєстрацію ризикових податкових накладних.

Про це йдеться в коментарі директора Департаменту моніторингу доходів та обліково-звітних систем ДФС Миколи Чмерука, наданому Укрінформу.

За його словами, ПДВ завжди був ризиковий з точки зору побудови схем ухилень від оподаткування. До запровадження системи електронного адміністрування ПДВ існували схеми так званих «податкових ям», коли  створювалися підприємства, формувались податкові зобов’язання, а потім ці підприємства банкрутували та суми не надходили до бюджету. Пізніше несумлінні платники податків використовували пільговий режим оподаткування підприємств сільського господарства, що також виправлено завдяки скасуванню таких пільг.

«На сьогодні системною проблемою, тією нішею, де ще можлива побудова схем ухилення від оподаткування частиною підприємств реального сектору економіки залишається так званий «пересорт» (проведення сумнівних операцій, за результатами яких може бути сформований фіктивний податковий кредит). Саме для боротьби з цією схемою були внесені зміни до Податкового кодексу», - зазначив Чмерук.

Податківець нагадав, що з 1 квітня поточного року систему автоматизованого моніторингу відповідності податкових накладних/розрахунків коригування критеріям оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації таких податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН працює в тестовому режимі, з 1 липня цього року вже буде працювати в звичайному режимі.

«Зупинка ризикових накладних буде відбуватися за допомогою програмного комплексу, який на сьогодні створений та працює. Низка підприємств вже сьогодні отримують квитанції з інформацію про те, що їх операції, їх податкові накладні віднесені до ризикових і з 1 липня може відбутися зупинка цих податкових накладних», - підкреслив Чмерук.

Він також повідомив, що фахівці ДФС працювали й над удосконаленням критеріїв, щоб податкові накладні реального сектору не підпадали під систему ризиків і не зупинялися.

«Якщо податкова накладна не є ризиковою, то вона реєструється, якщо ризикова – зупиняється. Платник податку має можливість звернутися до ДФС – надати документи та надати відповідні документи. Комісія розглядає цю заяву та протягом 5 днів приймає рішення чи дійсно ця операція не містить ознаки ризику і тоді накладна реєструється, чи це ризикова накладна і вона зупиняється», - розповів Чмерук.

За оцінкою посадовця, відсоток податкових накладних, які будуть зупинятися, не перевищить 0,1% від загальної кількості перевірених.

Про ефективність роботи електронної системи управління ризикам при адміністрування ПДВ вже свідчить динаміка формування сум фіктивного ПДВ. Так, завдяки упередженню у квітні (за деклараціями березня) порівняно з минулим роком нарахування ПДВ збільшилися на 1,3 млрд грн (на 10,1%), у травні – на 1,1 млрд грн (на 9,8%), у червні очікується збільшення на 2 млрд грн (18,9%).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-