Литовські експерти: Інвестори втомилися чекати легалізації ринку бурштину в Україні

Литовські експерти: Інвестори втомилися чекати легалізації ринку бурштину в Україні

Укрінформ
Литва відмовляється інвестувати у видобуток бурштину в Україні, поки чиновники не реформують галузь та не легалізують ринок. 

Про це йдеться у публікації литовського видання Delfi.

Занепокоєння також викликають спроби призначити на керівні посади Державної служби геології та надр Миколу Фощія та Олега Кирилюка, відомих сумнівною репутацією.

«Коли українська сторона говорить нам: “Дайте грошей для інвестицій», ми запитуємо: «Куди інвестувати?». Інвестори вже втомилися чути про таку критичну ситуацію в Україні, але поки ми намагаємося не опускати руки. Ми все ж чекаємо, що ця ситуація вирішиться”, - цитує видання представника литовського кластера Amber Trip Гедрюса Гунторюса.

Крім того, як стверджує литовське ЗМІ, спроби призначити нове керівництво Держгеонадр у особі скандально відомих Миколи Фощія та Олега Кирилюка можуть свідчити про небажання української влади реформувати галузь та легалізовувати ринок.

«Українська влада різко відчула потребу змінити керівництво геологічної служби. За дивним збігом обставин, на посаду тимчасового керівника Держгеонадр був призначений Олег Кирилюк, родом з Житомирської області, де на сьогодні показники незаконного видобутку бурштину найвищі. Українському уряду потрібні ручні керівники, які б тримали геологічну галузь і контролювали бурштинову», – зазначає DELFI.

ЗМІ наголошує, що ситуація з легалізацією видобутку бурштину в Україні залишається катастрофічною. “Тільки через самовільний видобуток держава недоотримує мільярди прибутку. Незаконна діяльність старателів і їхні методи видобутку бурштину вже знищили значну частину заповідних лісів на півночі країни”, - додають литовські експерти.

Нагадаємо, спроби призначити керівників Держгеонадр робляться уже два роки. У жовтні минулого року в конкурсі на посаду першого заступника голови Держгеонадр перемагає Микола Фощій, а на посаду заступника голови служби - Олег Кирилюк. Але у грудні, після серії протестів, Дніпропетровський окружний адміністративний суд зупиняє дію рішення конкурсної комісії про обрання заступників голови Держгеонадр. У лютому цей же суд визнає рішення конкурсної комісії протиправним і повністю його скасовує. У квітні таке ж рішення приймає Окружний адміністративний суд Києва.

Суди зобов'язують комісію провести конкурс на посади заступників голови Держгеонадр повторно.

12 квітня Кабмін оголошує новий конкурс, але не на заступників, а на посаду голови Держгеонадр. 16 травня конкурсна комісія вперше в історії не змогла зібрати кворум для проведення конкурсу на голову цього відомства. Тому конкурс перенесли на 23 травня.

Тим часом, 18 травня, за 5 днів до конкурсу, Кабмін призначає Олега Кирилюка в.о. голови Держгеонадр, а Миколу Фощія - першим заступником голови. Вже на наступний день Окружний адміністративний суд Києва зупинив дію цього урядового розпорядження.

23 травня, конкурс на голову Держгеонадр завершився безрезультатно, оскільки комісія не змогла вибрати переможця. І вже через день, 25 травня, люди на чолі з Олегом Кирилюком та Миколою Фощіем захоплюють приміщення Держгеонадр.

Олег Кирилюк - член колишньої проросійської політичної сили «Партія регіонів». Займаючи високу посаду в Житомирській області, Кирилюк неодноразово ухвалював рішення, які згодом були оскаржені в судах, а його дії визнавалися неправомірними.

Микола Фощий, який був призначений заступником голови Держгеонадр, свого часу працював генеральним директором одного з найбільших геологічних підприємств і був звільнений за розтрати коштів, багатомільйонні заборгованості по заробітним платам і доведення підприємства до банкрутства. Таким чином, він став фігурантом кримінальних справ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-