Зразки української пшениці надійшли до Всесвітнього сховища насіння

Зразки української пшениці надійшли до Всесвітнього сховища насіння

Укрінформ
На збереження до Всесвітнього сховища насіння,що у Норвегії, прийнято зразки насіння кількох сортів пшениці м’якої озимої селекції Миронівського інституту пшениці ім. В.Ремесла НААН.  

Про це Укрінформу повідомив директор МІП Олександр Демидов.

“У завершеному вигляді банк міститиме до 4,5 мільйона зразків різного насіння з усього світу. На збереження до згадуваного банку рослин прийнято і зразки насіння кількох сортів пшениці м’якої озимої селекції Миронівського інституту пшениці ім. В.Ремесла НААН, зокрема Миронівська 808, Миронівська 65, Мирхад, Крижинка”, - підкреслив Демидов.

Він також наголосив, що в нашій державі миронівські пшениці займають 1,5 млн гектарів. Вже не одне десятиліття відоме насіння нашої селекції в європейських країнах. Два роки поспіль озимі пшениці висіваються в Угорщині, деякими сортами зацікавились Молдова, Білорусь, Казахстан. За весь час діяльності в інституті, якому вже 105 років, передано на державне сортовипробування 312 сортів 19 сільськогосподарських культур.

“Лише цього року в Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні, внесено 83 сорти, в тому числі 49 сортів пшениці озимої. Аби популяризувати свої сорти серед вітчизняних аграріїв, Миронівський інститут пшениці два роки поспіль у різних куточках України засіває створені сорти на 39 виробничих полігонах. 16 червня всі бажаючі зможуть оглянути ділянки, розміщені безпосередньо поблизу інституту, на Міжнародному дні поля «Сучасні сорти зернових культур миронівської селекції та особливості технології їх вирощування», - повідомив директор МІП.

Селекціонери відомої наукової установи чекають на гостини до с. Центральне Миронівського району на Київщині не лише українських агрономів і фахівців, а й делегації рядку компаній з Угорщини, Білорусії, Молдови, Казахстану, а також народних депутатів, представників міністерств і відомств, спеціалістів обласних держадміністрацій.

За словами Демидова, зерно миронівських сортів пшениці має високу якість, а отже з борошна випікають смачний і якісний хліб. Сорти вирізняються морозостійкістю і посухостійкістю, мають потенціал 10 т/га і більше, що є економічно вигідним. А ще вони гарно показують себе в умовах ризикованого землеробства європейських країн. В цьому і є їх визнання та унікальність, зауважив директор МІП. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-