Рішення Стокгольмського арбітражу: Петренко порадив Газпрому читати матчастину

Рішення Стокгольмського арбітражу: Петренко порадив Газпрому читати матчастину

Укрінформ
Рішення Стокгольмського арбітражу у позові НАК "Нафтогаз України" проти російського "Газпрому" свідчить про закінчення ери шантажу України з боку Росії.

Про це заявив міністр юстиції Павло Петренко на прес-конференції в Укрінформі.

"Ера шантажу щодо ціни на газ завершилася. Україна як найбільший у минулому покупець російського газу нарешті за 25 років незалежності відстояла економічні й обгрунтовані умови придбання цього товару. Політика, корупція знищені у цій сфері", - сказав глава Мін'юсту.

За його словами, цим рішенням суд скасував кабальну вимогу "Газпрому" за принципом "бери або плати", яке означало, що Україну змушували платити за повітря, а також скасував заборону на реекспорт газу і зобов’язав перерахувати з початку 2014 року ціну на газ за ринковими цінами.

"Це - серйозний сигнал, що іноземні інвестори у цій сфері прийдуть на територію України, тому що на нашій території тепер ціна на газ формується за європейськими стандартами, ми маємо величезний, унікальний потенціал щодо зберігання і транспортування газу", - заявив Петренко.

Водночас, говорячи про відмову Росії коментувати рішення Стокгольмського арбітражу з огляду на його великий обсяг, міністр зазначив: "Читайте матчастину - у резолютивній частині все дуже чітко написано: ви програли, ваша брехня і ваш тиск скінчився".

Як повідомляв Укрінформ, 31 травня трибунал при Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма повністю задовольнив позов НАК "Нафтогаз України" у справі проти "Газпрому" щодо принципу take or pay ("бери або плати") у контракті на постачання газу до України від 2009 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-