Україна розраховує інтегруватися до європейської енергосистеми - Климпуш-Цинцадзе

Україна розраховує інтегруватися до європейської енергосистеми - Климпуш-Цинцадзе

Укрінформ
Київ розраховує на підписання у червні Угоди про приєднання об'єднаної енергетичної системи України до європейського Об'єднання з координації передачі електроенергії (ENTSO-E).

Про це під час години запитань до уряду в парламенті заявила віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"24 травня в Ліссабоні схвалено Угоду про приєднання об'єднаної енергетичної системи України (ОЕС) до європейського Об'єднання з координації передачі електроенергії (ENTSO-E). Офіційне двостороннє підписання, ми очікуємо, відбудеться вже у червні", - зазначила Климпуш-Цинцадзе. 

Вона додала, що підписання угоди стане відправною точкою інтеграції енергосистеми України до європейського об'єднання. 

Як зазначають експерти, синхронізація матиме безперечні позитивні наслідки для країни в цілому. Зокрема, технологічно  синхронізація з ENTSO-E суттєво посилить стійкість об’єднаної енергетичної системи України та зведе до мінімуму залежність від стабільності постачання вугілля на теплові блоки електростанцій. Україна матиме можливість отримання аварійної допомоги від енергосистем країн, що входять до ENТSO-E. Крім того, загальний технологічний рівень експлуатації енергосистеми також підвищиться через високі вимоги ENTSO-E.

Паралельна робота ОЕС України з ENТSO-E також дасть змогу наростити експорт електроенергії до Європи за рахунок більш ефективного використання наявних виробничих потужностей (в тому числі АЕС) та взаємовигідних обмінів, диверсифікації експорту енергоресурсів. Крім того, можливість вільного експорту автоматично збільшує інвестиційну привабливість енергетичного сектору України з погляду розвитку генеруючих потужностей. 

Синхронізація з ENTSO-E посилить конкуренцію і на внутрішньому ринку електроенергії, змушуючи монополістів конкурувати ціною та якістю послуг за споживача всередині країни. Це створить підгрунтя для зменшення залежності споживача (населення, бізнесу) від постачальників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-