У відсутності ринку землі зацікавлені олігархи - експерт

У відсутності ринку землі зацікавлені олігархи - експерт

Укрінформ
Зняття мораторію на землю не призведе до масової купівлі угідь з боку олігархів чи великих фермерів, а навпаки, стимулюватиме підвищення цін на ринку землі від чого виграють прості селяни.

Таку думку під час круглого столу в Укрінформі на тему: "Чи здатен земельний ринок посприяти істотному збільшенню кількості та економічному зміцненню фермерських господарств?" висловив голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук.

«Досить часто лунають думки, а навіщо продавати землю, адже олігархи все скуплять. Багато олігархів, навіть не маючи клаптика землі є доларовими мільярдерами і вони забезпечують своє багатство і без того, що можуть бути формальними власниками земельних угідь. Їх навпаки влаштовує та ситуація, яка є, тому що, коли земля є товаром, то відповідно вона дорожчає, а якщо вона дорожчає, то в цьому випадку зростає її вартість, а якщо зростає вартість, то зростає і арендна плата. Таким чином, враховуючи масштаби, коли в наших олігархів по 500-700 тисяч гектарів землі, для них це фантастично величезні доходи, які виникають у зв'язку з тим, що рентна плата за землю в рази менша, ніж могла бути», - сказав Кушнірук. 

Він зазначив, що вони забезпечують собі прибуткову діяльність фактично не за рахунок збільшення продуктивності праці, а за рахунок того, що доводиться платити значно менше за ту землю, яку мають. 

«Більша частина фермерів теж не хоче продажу землі, хоча, здавалося б, саме вони мають бути зацікавленими, але - ні. Вони теж мають угіддя від 500 до 1000 га та інколи виступають міні монополістами, але на рівні села чи кількох сіл, і вони теж мають можливість вигравати за рахунок того, що менше платять», - зауважив Кушнірук.

Він підкреслив, що у значної частини тих, хто обробляє землю, немає стимулів для підвищення продуктивності праці для того, щоб виник продаж землі. 

«В результаті програють звичайні селяни, які не можуть отримувати більших доходів від тієї землі, яку вони могли б здавати в оренду чи продати її», - додав експерт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-