Єдиний в Україні виробник фарфору просить продовжити спецмита на імпорт

Єдиний в Україні виробник фарфору просить продовжити спецмита на імпорт

Укрінформ
Єдиний в Україні виробник фарфору ТОВ "Дружківський фарфоровий завод" просить Міністерство економіки і торгівлі продовжити дію спецмит на імпорт фарфору, термін якої спливає 24 травня. 

Про це на прес-конференції в Укрінформі у середу заявив генеральний директор ТОВ "Дружківський фарфоровий завод" Роман Локтенко, повідомляє кореспондент агентства. 

"24 травня закінчується термін запроваджених урядом спеціальних заходів щодо обмеження імпорту фарфору в Україну... Сьогодні, враховуючи те, що спецмито на імпорт фарфорової продукції становить 28%, ми працюємо з нульовою рентабельністю. Відповідно,  якщо спецмито скасують, для нас буде практично неможливо конкурувати з імпортом на внутрішньому ринку. Без державної підтримки фарфорова промисловість Україні буде втрачена назавжди", - сказав Локтенко.

Він розповів, що у 2014 році за результатами спеціального розслідування було прийнято рішення про запровадження спеціальних заходів щодо імпорту в Україну посуду та  столових або кухонних приборів з фарфору. Це було пов'язано з тим, що з 1991 року з українського ринку пішли більше 10 підприємств, залишився лише "Дружківський фарфоровий завод", а частка вітчизняного виробника фарфору впала до 3 відсотків. 

Завдяки спецзаходам у 2015 році розпочалося поступове відновлення фарфорової галузі України. Зокрема,  частка ринку фарфору, яка припадає на ТОВ "Дружківський фарфоровий завод", наразі становить 10-15%. 

За словами гендиректора, у 2011-2014 роках завод інвестував близько 16 млн євро у нове виробництво посуду за європейськими стандартами, що відповідають найвищим екологічним вимогам. У 2013 році підприємство, окрім побутового фарфору,  налагодило випуск ресторанного фарфору, який користується попитом в Україні. 

"Дружківський завод здатний забезпечити значну частину внутрішнього попиту і має високий експортний потенціал. Наше підприємтво розташоване у зоні проведення АТО. Це, в принципі, депресивний регіон, величезне безробіття і відплив високопрофесійних кадрів. Але навіть попри це ми розвиваємося - лише за останні півроку було запущено у виробництво близько 30 нових виробів, які реалізуються не лише на український ринок, - ми намагаємося конкурувати з європейськими постачальниками. Але підприємство досі потребує державної підтримки", - наголосив Локтенко.  

Він також акцентував увагу на тому, що якщо держава не продовжить дію спецмит і не захистить підприємство, воно може збанкрутувати, а відтак роботу втратять 350 працівників.

"Ми звернулися до Мінекономіки з проханням захистити національного виробника, відповідні листи були спрямовані на ім'я віце-прем'єр-міністра Степана Кубіва, заступника міністра економіки Наталії Микольської. Реакції поки що ніякої", - констатував Локтенко.

Керівник центральної лабораторії ТОВ "Дружківський фарфоровий завод" Галина Єзерська у свою чергу розповіла, що підприємство, яке торік відзначило 45-річчя, славилося на всю Україну випуском білого фарфору.

"Жодний завод України, а в 1971 році, коли відкрився "Дружківський фарфоровий", їх було 17,  не мав такої білизни фарфору, як наш - за рахунок технологій та сировини. Завод пройшов кілька стадій - років 20-25 був на підйомі, потім почалися важкі часи для багатьох підприємств галузі, але наш завод залишався на плаву. Колектив заводу докладає багатьох зусиль, щоб фарфорове виробницво в Україні не померло", - зазначила вона. 

За словами Єзерської, завдяки новим технологіям і якісній вітчизняній сировині "дружківці" з повною гарантією можуть заявити, що випускають якісний фарфор, який зі спокійною душею направляють у дитячі садки, школи, лікарні та заклади громадського харчування. 

"Про імпортну продукцію ми цього з певністю сказати не можемо, бо з 2013 року скасовано обов'язову сертифікацію на ввезення імпортного фарфору, тому дуже складно зрозуміти, з яких компонентів його зроблено. Приміром, несумлінний іноземний виробник може використати у фарбах-деколях важкі метали, які згубно впливають на здоров'я. А нам би хотілося, щоб українські споживачі користувалися якісною продукцією", - резюмувала керівник центральної лабораторії ТОВ "Дружківський фарфоровий завод". 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-