МВФ назвав ключові причини

МВФ назвав ключові причини "діри" у Пенсійному фонді

Дослідження
Укрінформ
Низька ставка єдиного соціального внеску, невелика кількість платників і значне заниження заробітної плати є ключовими причинами недостатніх доходів Пенсійного фонду України (ПФУ).

Про це йдеться в дослідженні, розміщеному на сайті Представництва Міжнародного валютного фонду в Україні.

"Після скорочення ставки єдиного соціального внеску майже вдвічі з січня 2016 року, ставка пенсійних внесків перетворилася з однієї з найвищих в одну з найнижчих в Європі. Ключовим мотивом скорочення ставки єдиного соціального внеску було бажання зменшити порушення законодавства, оскільки вважалося, що високий рівень ставки єдиного соціального внеску сприяв ухиленню від сплати податків. Крім того, він створював відносно високе навантаження на отримувачів невисокого доходу, оскільки існувала верхня межа для суми сплачених внесків. Однак, недотримання законодавства є багатовимірною проблемою, і немає жодних ознак того, що тільки зниження ставки єдиного соціального внеску може сприяти виведенню доходів з тіньового сектора економіки", - зазначають у МВФ.

На думку фахівців фонду, аналіз даних за 2016 рік засвідчує лише дуже скромний вплив на поліпшення дотримання вимог законодавства щодо сплати ЄСВ. Тож органам адміністрування доходів необхідно активізувати свої зусилля з боротьби з низьким рівнем дотримання законодавства. Крім зниження загальної ставки єдиного соціального внеску, фізичні особи - підприємці, які обрали спрощений режим оподаткування для малих платників податків, користуються пільгами, оскільки вони платять 22 відсотки однієї мінімальної заробітної плати незалежно від отриманого доходу, що призводить до зниження ефективної ставки єдиного соціального внеску,

Ще одна проблема, на переконання МВФ, - мала кількість платників внесків. "Пенсійна система України створює замало стимулів для сплати внесків, наслідком чого є один з найнижчих показників пенсійного забезпечення в Європі, де співвідношенням отримувачів пенсій і платників пенсійних внесків становить 1:1. Це частково пояснюється радянською спадщиною, оскільки до здобуття Україною незалежності майже всі працівники були зайняті, і тому були в змозі накопичити достатню кількість років трудового стажу для здобуття права на отримання пенсії", - констатували у фонді.

Як наголошується, Україна також має дуже невелику частку платників внесків у загальній кількості населення працездатного віку: з близько 18 мільйонів працездатного населення в 2015 році, з яких 16,4 мільйона зайнятих, тільки 12,3 млн платять єдиний соціальний внесок. Основною причиною низького числа платників внесків є високий ступінь неофіційного працевлаштування, переконані у МВФ.

На думку фахівців фонду, причиною недостатніх доходів ПФУ є й заниження розміру заробітної плати. Зокрема, офіційні дані свідчать про високу концентрацію заробітної плати у розмірі нижче двох мінімальних заробітних плат: частка працівників, офіційна заробітна плата яких є нижчою за 1 і 2 мінімальної заробітної плати, становила близько 30 і 60 відсотків у 2013 році відповідно.

"Подвоєння мінімальної заробітної плати, що набрало чинності з 1 січня 2017 року, було продиктовано необхідністю узаконити деякі з цих неофіційних зарплат. Значне заниження заробітної плати також є ознакою слабкого стимулювання сплати пенсійних внесків", - наголосили в МВФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-