Фонд держмайна хоче виключити оцінщиків з процесу приватизації

Фонд держмайна хоче виключити оцінщиків з процесу приватизації

Укрінформ
У Фонді держмайна хочуть виключити роль оцінщиків при підготовці майна до приватизації, адже ті завищують стартову ціну об'єкта, і як наслідок, підприємство не продається.

Про це сказав заступник голови Фонду державного майна України Андрій Гайдуцький на брифінгу у п'ятницю, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Досить часто вони (стартові ціни. - Ред.) завищені в 10 і більше разів. Ми бачимо це, тому що ми виставляємо об'єкт на аукціони, ціна знижується на 90% від стартової ціни і об'єкт не продається. До кого питання має бути в першу чергу? До оцінщика. На жаль, оцінщики дуже часто підходять при оцінці об'єкту не за доходним підходом, а за майновим, тому вони беруть майно і рахують, скільки б воно коштувало, якби заново продавати. Таким чином, ми отримуємо якісь химерні пропозиції від оцінщиків", - наголосив Гайдуцький.

Він зазначив, що у зв'язку з цим ФДМУ разом з МЕРТ та ЄБРР підготували новий проект закону про приватизацію, який виключає інститут оцінщиків від підготовки об'єктів до приватизації 

"Фонд держмайна буде оголошувати про те, що він планує продати об'єкт приватизації, всі потенційні учасники, які хочуть купити цей об'єкт, будуть надавати свої пропозиції, і той, хто подасть найвищу заявку, - то вже й буде стартова ціна, а далі йтимуть торги", - наголосив Гайдуцький.  

Він підкреслив, що ФДМУ потрібен майданчик "ProZorro", тоді Фонд держмайна зможе налагодити процес підготовки виставлення об'єктів на продаж, учасники будуть подавати свої заявки до цієї системи. "Таким чином ми повністю нівелюємо людський фактор впливу на поточну ціну під час продажів, і я сподіваюсь, що ця система буде допрацьована і ми вийдемо на новий рівень прозорих продажів об'єктів державного майна", - заявив Гайдуцький.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-