Тарифи від НКРЕ перевірить Генпрокуратура

Тарифи від НКРЕ перевірить Генпрокуратура

Укрінформ
Генеральна прокуратура України у 2017 році має провести дослідчу перевірку стосовно того, як Національна комісія регулювання енергетики України затверджує та контролює тарифи на житлово-комунальні послуги для населення.

Про це заявив генеральний прокурор Юрій Луценко на нараді щодо стану виконання органами прокуратури у 2016 році покладених на них функцій і завдань, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Завдання на цей рік формулюю достатньо ясно: для центрального апарату — провести дослідчу перевірку над НКРЕ про те, як вони затверджують, а потім контролюють тарифи”, - сказав він.

Луценко зазначив, що вже у декількох областях — Дніпропетровській, Київській, Львівській - прокурори встановили різке завищення тарифів для населення.

“Різні схеми: у Кривому Розі “вмонтували” спеціально підприємство, яке нібито автоматизує платіжки і за це кожна людина платила серйозні кошти - мільйонні кошти; у Білій Церкві була спеціальна надбавка на технічне переоснащення - вже 172 млн грн нецільового (використання коштів) встановлено, але підозрюємо 1,5 млрд грн, які мали б іти на технічне переобладнання, але йшли через прокладки на виведення коштів”, - заявив він.

За словами генпрокурора, аналогічні речі відбуваються в інших областях, “де вугілля коштує у три рази більше, ніж на ринку”.

Луценко також вказав на потребу перевірки встановлених надбавок для АЕС. “Запорізькій, Рівненській та Хмельницькій АЕС була встановлена спеціальна надбавка. Ці кошти, за даними слідства, не пішли на технічне переоснащення - це мільярди. НКРЕ цю надбавку включило в тариф. Згідно із законом, статтею першою свого базового закону, мало контролювати цю надбавку. Хто проконтролював? Тому я вимагаю відповідальності не лише тих, хто розкрадав ці кошти, а й тих, хто крізь пальці споглядав за цими розкраданнями”, - наголосив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-