Україна спільно зі США випускатиме гвинтівки М-16

Україна спільно зі США випускатиме гвинтівки М-16

Укрінформ
Державне підприємство "Укроборонсервіс" спільно з американською компанією "Aeroscraft" підписали меморандум про співпрацю, у рамках якої передбачається створення спільного підприємства з виробництва модернізованих рушниць М-16.

Про це у вівторок на брифінгу у Києві заявив заступник генерального директора з авіабудування й виробництва державного концерну "Укроборонпром" Володимир Коробов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми починаємо проект з виробництва рушниць М-16 на території України. Сподіваюся, що в дуже короткий період ми вже перейдемо до його практичної реалізації. На сьогодні ми підписуємо всі необхідні для цього документи. Є воля всіх сторін на реалізацію цього проекту. Цей проект дасть можливість переходу на стандарти НАТО нашої армії й промисловості", - сказав Коробов.

Проект М-16 на території України реалізує ДП "Укроборонсервіс" у співпраці з "Aeroscraft". У вівторок меморандум про співпрацю підписали глава ДП "Укроборонсервіс" Сергій Микитюк і засновник американської компанії "Aeroscraft" Ігор Пастернак.

За словами Микитюка, "Укроборонсервіс" сьогодні веде низку пілотних проектів з розробки, модернізації, складання й імпортування в Україну стрілецької зброї. Він зазначив, що компанія вважає "проект М-16" "цікавим і перспективним" для України.

"Ми вивчили проект М-16, ми чітко розуміємо, що така автоматична рушниця стоїть на озброєнні у понад 40 країнах. Але цікаве інше, якщо туди вони поставляються, то тут ми їх робитимемо. Ми зараз знаходимося у початковій стадії його реалізації", - підкреслив він.

Микитюк додав, що американська сторона максимально йде назустріч Україні у реалізації цього проекту. За його словами, ДП "Укроборонсервіс" розраховувало першу ліцензію на виробництво рушниць отримати у лютому-березні, але це вийшло зробити вже у грудні.

У свою чергу Пастернак помітив, що на його пам'яті такого ще не було, щоб американський уряд так швидко видавав ліцензії для спільного виробництва зброї.

"Те, що ми отримали цю ліцензію буквально за три тижні — це дійсно диво. Для мене це був особливий знак того, що мій уряд дійсно ріже червоні стрічки, щоб ця кооперація розвивалася якнайшвидше", — зазначив він і додав: проект М - 16 був задуманий з перспективою того, що українські Збройні сили, прикордонники й Національна гвардія у майбутньому перейдуть на стандарти НАТО.

"Ми всі, не лише у Києві, а й через Атлантику, впевнені, що Україна стане країною НАТО. І перехід на нову зброю, сьогодні це модифіковане М-16, яке у нас сьогодні називається М-4 - це та стрілецька зброя, яка стоїть сьогодні на озброєнні всіх елітних військ НАТО", - зазначив Пастернак під час вистави проекту.

Крім того, Коробов повідомив, що паралельно з реалізацією проекту з виробництва модернізованих рушниць М-16, також буде налагоджено виробництво боєприпасів для них. Вже розроблено відповідну програму, проекти й рішення з виробництва боєприпасів й передано на розгляд у Кабінет міністрів України на затвердження й дослідження необхідного фінансування. Як він пояснив, «термін реалізації проекту становить 18 місяців до масштабного виробництва».

Коробов додав, що спроектоване на сьогодні виробництво боєприпасів включає виготовлення як НАТОвських калібрів, так і пострадянських.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-