Експерт прогнозує стрибок цін на вантажні перевезення в Україні

Експерт прогнозує стрибок цін на вантажні перевезення в Україні

Укрінформ
Максимальний стрибок цін на вантажоперевезення в Україні очікується у березні 2017 року.

Такий прогноз в коментарі Укрінформу озвучив директор групи компаній PRIME Дмитро Льоушкін.

"У березні місяці 2017 року вартість вантажоперевезень може зрости на 20%. Це величезна цифра, яка, врешті-решт, відіб'ється на вартості товарів на полицях магазинів і ціні будматеріалів, в собівартість яких закладена вартість послуг перевізників. Це буде найрізкіше підвищення цін на вантажоперевезення, починаючи з весни 2014 року, коли в Україні спостерігалося нестримне зростання курсу долара", - повідомляє Льоушкін.

За словами експерта, ривок цін на вантажоперевезення буде обумовлено трьома головними чинниками. По-перше, очікуване збільшення вартості дизельного палива через зростання ставок акцизу. По-друге, підвищення оподатковуваної бази у зв'язку з підвищенням з 1 січня 2017 року рівня мінімальної заробітної плати до 3200 грн. А також різке підвищення амортизаційних витрат на зміст вантажного автопарку у зв'язку з поганими дорогами, які після зими будуть у вкрай поганому стані.

"Це фундаментальні чинники, які знайдуть своє відображення в ціні послуг українських перевізників. Підвищення вартості вантажоперевезень ми почнемо спостерігати з лютого 2017, і у березні воно досягне свого піку. В той же час в січні ціна стоятиме на місці, оскільки на ринку традиційно спостерігатиметься надлишок транспорту. Вантажів буде мало, а транспорту - багато. Це стримуватиме ціни на ринку вантажоперевезень. В той же час з лютого, коли вже почнеться активна підготовка до будівельного сезону, ціни нестримно полетять вгору", - констатував експерт.

За словами Льоушкіна, цього сценарію вдасться уникнути, якщо держава не допустить подальшої девальвації гривні і законодавчо зменшить податковий тягар на бізнес. Наприклад, знизить податкове навантаження на розмитнення дизельного палива, яке на сьогоднішній момент складає близько 40% його роздрібної ціни.

"У країні бракує грошей. І вантажоперевізники, як законослухняні громадяни, наповнюватимуть бюджет країни. Все дорожчає. В цілому наступна весна принесе 20% подорожчання вантажоперевезень, хочемо ми цього чи не хочемо. По-іншому у нас не вийде", - підкреслив Льоушкін.

При цьому експерт уточнив, що перед Новим роком вантажоперевезення в Україні можуть подорожчати на 1 грн/км через істотний традиційний дефіцит вантажного транспорту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-