Семерак насварив регіони за «найнесподіваніші місця» сміттєзвалищ

Семерак насварив регіони за «найнесподіваніші місця» сміттєзвалищ

Укрінформ
В Україні ідентифікували 6153 сміттєзвалища з 30 тисяч наявних.

Про це під час години запитань до уряду сказав міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні ми знаємо про офіційні 6153 сміттєзвалища. Але маємо розуміти, що ця цифра є досить неповною, оскільки йдеться лише про ті сміттєзвалища, що мають прив’язку до геокоординат, і ми знаємо морфологію та наповненість цих звалищ», - сказав Семерак.

Він наголосив, що жодна область належним чином не впоралася з поставленим завданням.

«Різниця між 30 тисячами сміттєзвалищ і 6 тисячами ідентифікованих – це стан виконання районними адміністраціями доручення Кабінету міністрів. Регіони впоралися з цим завданням на слабку оцінку «задовільно», - зазначив Семерак.

За його словами, Одеська, Херсонська області та м. Київ за півроку взагалі не надали жодної інформації про організовані чи неорганізовані сміттєзвалища.

«Нас не влаштовує такий результат. На місцях поставилися недобросовісно до виконання завдання Кабінету міністрів і повідомили далеко не про всі звалища. Стихійні звалища знаходяться у найнесподіваніших місцях», - констатував міністр.

До того ж, за його словами, місцева влада саботує роботу з упорядкування та ліквідації сміттєзвалищ - за 3 місяці від громадян надійшло більше 500 звернень від громадян щодо сміттєзвалищ, однак місцева влада відреагувала лише на 17% з них.

«За 3 місяці роботи інтерактивного сервісу ecomapa.gov.ua ми отримали більш ніж 500 звернень від громадян щодо сміттєзвалищ, з яких місцева влада ліквідувала лише 17%. На місцях нам постійно обіцяють, що сміттєзвалища будуть ліквідовані, що ними займаються, але насправді йде повний саботаж», - сказав міністр.

За його словами, найактивніше у роботу включилися Миколаївська, Донецька, Київська, Харківська, Вінницька та Дніпропетровська області.

«Але цього недостатньо. 199 відповідей областей про начебто своєчасне вирішення проблем було спростовано громадянами. Тобто, громадяни не підтвердили, що робота була начебто зроблена», - наголосив Семерак.

За його словами, органи місцевої влади ігнорують виконання своїх обов’язків.

«Хотів би нагадати, що Україна обрала курс на децентралізацію. І сміття на порозі власного дому – це відповідальність місцевих громад. І цілком реальні кошти екологічного податку, а це більш ніж 1 млрд грн, залишилися у місцевих бюджетах, і, на жаль, не були використані на ці потреби (ідентифікація та впорядкування сміттєзвалищ. - Ред.)», - сказав Семерак.

Він підкреслив, що Мінприроди готове допомагати громадам у питанні впорядкування сміттєзвалищ.

«Для того щоб зрушити цю ситуацію з місця, ми створили інтерактивний сервіс ecomapa.gov.ua. Але реально він зможе запрацювати лише за участю центральної влади, місцевої влади, а також громад», - зазначив Семерак.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-