НБУ: Суди повернули на ринок 9 банків-зомбі

НБУ: Суди повернули на ринок 9 банків-зомбі

Укрінформ
Національний банк України вбачає виникнення системних ризиків для фінансової стабільності через прийняття судами неправосудних рішень щодо відновлення діяльності банків, відносно яких вже прийнято рішення про відкликання банківської ліцензії та їх ліквідацію.

На цьому наголошують у прес-службі регулятора.

"Подібні рішення судів вже створили прецедент, коли судова система використовується власниками банків, виведених з ринку, у власних інтересах і як квазі-легітимний інструмент повернення таких банків на ринок. Це, у свою чергу, нівелює зусилля НБУ, спрямовані на оздоровлення банків України та очищення банківського сектору від банків-зомбі і банків-мийок", - наголосив директор юридичного департаменту Національного банку Олег Заморський.

Так, за даними НБУ, станом на 06.12.2016 щодо 9 банків суди прийняли рішення про відновлення їх діяльності або про скасування рішення про їх віднесення до категорії неплатоспроможних. Зокрема, це банки: "Капітал", "Східно-промисловий комерційний банк", "Велес", "Радикал банк", "Укрінбанк", "Преміум", "Союз", "Фінансова ініціатива", "Київська Русь".

Національний банк вже звернувся до Верховного Суду України з відповідною заявою щодо перегляду рішень касаційної інстанції.

Нацбанк наголошує на необхідності якнайшвидшого проведення якісної судової реформи, яка б унеможливлювала корупційні дії, підвищила ефективність судової системи та повернула довіру до рішень судів, бізнесу та суспільства.

У НБУ попереджають, що повернення на ринок банків-зомбі може спричинити виникнення системних ризиків для фінансової стабільності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-