Країни АТЕС домовилися протидіяти протекціонізму

Країни АТЕС домовилися протидіяти протекціонізму

Укрінформ
Прийняттям спільної декларації в столиці Перу Лімі в неділю, 20 листопада, завершився саміт країн Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС).

Як передає Deutsche Welle, лейтмотивом документа стало бажання всіх країн АТЕС, незважаючи на політичний клімат, працювати над підготовкою нової угоди про вільну торгівлю, в якості механізму для сталого, збалансованого та комплексного економічного зростання".

"Ми знову підкреслюємо свою рішучість зберігати відкритість наших ринків і протидіяти будь-яких форм протекціонізму", - вказується в документі. Підтверджуючи ці слова, учасники саміту домовилися про продовження до кінця 2020 року мораторію на протекціоністські заходи, а також згортання вже діючих програм, які послаблюють вільну торгівлю, сповільнюють відновлення і ускладнюють розвиток світової економіки.

Учасники саміту також відзначили свою прихильність цілям зниження викидів вуглекислого газу, закладених у Паризьку угоду по клімату. У цьому зв'язку країни АТЕС намір до 2030 року досягти подвоєння частки поновлюваних джерел енергії в регіональному енергетичному балансі, а до 2035 року хотіли б скоротити енергоспоживання на 45 відсотків. При цьому в декларації саміту наголошується необхідність "стабільності і прозорості світових ринків енергоресурсів".

Крім того, в документі приділено увагу питанням боротьби з корупцією. "Закликаємо всі економіки приймати рішучі антикорупційні заходи в особливості по боротьбі з підкупом вітчизняних та іноземних посадових осіб", - зазначається у підсумковій декларації саміту.

У роботі дводенного саміту АТЕС взяли участь понад 1000 делегатів з 21 країни, які представляють близько 40 відсотків населення планети.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-