Рішення вивести ЧАЕС з експлуатації було поспішним - керівництво станції

Рішення вивести ЧАЕС з експлуатації було поспішним - керівництво станції

Укрінформ
Рішення про припинення роботи Чорнобильської АЕС з подальшим її виведенням з експлуатації, прийняте 15 грудня 2000 року, було поспішним, оскільки Україна виявилася до нього не готова. 

Таку думку висловив генеральний директор державного спеціалізованого підприємства «Чорнобильська атомна електростанція» Ігор Грамоткін.

«Останній діючий енергоблок Чорнобильської атомної електростанції було зупинено 15 грудня 2000 року. На жаль, уже сьогодні ми можемо з упевненістю сказати, що це рішення було поспішним. Україна не була готова до виведення з експлуатації такого складного об'єкту як атомна електростанція, тим більше, яка пройшла позапроектну аварію», - сказав директор ЧАЕС.

На його думку, країна не була готова ні організаційно, ні технічно, ні фінансово.

«Зняття станції з експлуатації це досить дорогий захід. Цю інформацію легко перевірити, вона відкрита. В середньому у світі зняття з експлуатації коливається в межах 50-80% від загальної вартості об'єкту. Це якщо він є умовно чистим. Можете собі уявити масштаб необхідного фінансування, якщо вартість нового блока становить 5-6 млрд дол.», - розповів Грамоткін. 

Директор ЧАЕС нагадав, що на території станції раніше функціонували три блоки і весь майданчик має високий рівень радіаційного забруднення.

«Протягом цих років колектив ЧАЕС виконував роботи, пов'язані із звільненням недіючих атомних блоків від ядерного палива. На даний момент з усіх трьох атомних блоків відпрацьоване ядерне паливо перемістили у сховища ядерного палива мокрого типу, які знаходяться на промисловому майданчику», - відзвітував Грамоткін.

Він пояснив, що у сховища було переміщено все кондиційне ядерне паливо, на 1 і 2 енергоблоці залишилося тільки пошкоджене паливо, яке стало непридатним у процесі експлуатації.

«До 26 квітня наступного року ми сподіваємося і некондиційне паливо перемістити в ядерні сховища», - висловив сподівання директор ЧАЕС.

Грамоткін зазначив, що процес зі зняття ЧАЕС з експлуатації триває, проте за всі 15 років необхідне фінансування не надійшло в повному обсязі жодного разу.

«Зазвичай ми отримуємо 50-60% від наших потреб. Проте при цьому нам вдалося досягти дуже серйозного прогресу: виведено з експлуатації близько 60% устаткування, йде демонтаж машинного залу, демонтаж зовнішнього устаткування. Колеги зі всього світу вже сьогодні приїжджають до нас за досвідом», - констатував директор ЧАЕС. 

Нагадаємо, після аварії на 4 енергоблоці 26 квітня 1986 року на станції ще не  раз виникали надзвичайні ситуації. 23 травня 1986 року на четвертому аварійному енергоблоці внаслідок короткого замикання в силовому кабелі 3-го і 4-го блоків виникла пожежа, яка тривала близько 7 годин.

11 жовтня 1991 року при зниженні обертів турбогенератора другого енергоблока для подальшої його зупинки і виведення в ремонт, сталася аварія з незалежних від реакторної установки причин. Того ж дня енергоблок № 2 було зупинено.

Енергоблок № 1 остаточно зупинено 30 листопада 1996 року. Енергоблок № 3 зупинили 15 грудня 2000 року за рішенням Кабінету Міністрів про дострокове припинення роботи блока і повне закриття АЕС. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-