Вода Донеччини: Жебрівський анонсував масштабну програму

Вода Донеччини: Жебрівський анонсував масштабну програму

Укрінформ
У Донецькій області розробляють масштабну програму з реконструкції системи водозабезпечення регіону, яка потребує великих фінансових вкладень.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив голова Донецької військово-цивільної обласної адміністрації Павло Жебрівський.

"Попередньо зверстали програму з реконструкції системи водозабезпечення Донецької області. Розглянули її поки що у форматі засідання робочої групи - з Ларисою Гусєвою, в.о. Департаменту житлово-комунального господарства та Олександром Євдокимовим , в.о. гендиректора КП "Компанія "Вода Донбасу"... Фактично, це програма на десятиліття. Дав завдання до середини серпня її доопрацювати, затвердити і якнайшвидше приступити до реалізації", - написав очільник області.

Він зазначив, що на інтерактивну карту нанесено найкритичніші точки, які потребують  якнайшвидшого втручання: Авдіївка, Мар’їнка та Красногорівка, Маріуполь, так званий Покровсько-Селидівський промвузол та канал "Сіверський Донець – Донбас".

Щодо усіх є технічні рішення та зрозуміле фінансування, крім Авдіївки. За розрахунками спеціалистів, туди треба вкласти щонайменше 500 мільйонів гривень  – на 25 тисяч населення. "Це дуже затратно. Тому питання поки що залишається відкритим", - додав Жебрівський.

Він розповів, що для забезпечення  Мар’їнки та Красногорівки водою потрібно прокласти до них 19 км водогону від Красноармійської фільтрувальної станції. Орієнтовна вартість проекту - 122 млн грн, термін виконання - 2 роки.

По Маріуполю  пропонується побудувати водогін від Павлопільського до Старокримського водосховищ. Крім того, там потрібно будувати фільтрувальну станцію, яка б очистила воду до нормативних величин. "На весь проект потрібно 300-320 млн грн. Частину профінансуємо з бюджетів – обласного та місцевого, частину проситимемо у держави, працюватимемо й над залученням коштів наших міжнародних партнерів", - пояснив  Жебрівський.

Читайте також: Жебрівський обговорив з представниками ПРООН екологію Донеччини

Покровсько-Селидівський промвузол  потребує резервного джерела водопостачання для Красноармійської фільтрувальної станції. Цей проект вже реалізується коштом Червоного Хреста (обсяг фінансування - на рівні 15-16 мільйонів).

Найзатратніший проект – це підвищення надійності та якості роботи каналу Сіверський Донець-Донбас. Внаслідок бойових дій він був пошкоджений та потребує гідроізоляції бентоматами на чотирьох ділянках. Загальна вартість проекту - приблизно 1,2 млрд гривень.  "Крім цього, у новій дорожній карті передбачаємо заміни усіх старих зношених водогонів та каналізації, ремонт та модернізацію насосних станцій та очисних споруд, обладнання фільтрувальних станцій тощо", - додав Жебрівський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-