У Нью-Йорку відзначили 150-річчя Наукового товариства імені Шевченка

У Нью-Йорку відзначили 150-річчя Наукового товариства імені Шевченка

Фото, відео
Укрінформ
У Нью-Йорку відзначили 150-річний ювілей Наукового товариства імені Шевченка, яке стало першою академією наук українського народу.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

В Українському інституті Америки на Мангеттені зібралися науковці з усього світу, ветерани й чинні співробітники НТШ, щоб обговорити його місце в українській інтелектуальній історії.

«НТШ в Америці стало чи не найпотужнішим із тих наукових товариств, що постали в еміграції після Другої світової війни, – розповів у коментарі Укрінформу перший віцепрезидент Товариства Віталій Чернецький. – Тут було велике скупчення людей, які могли в усіх ділянках продовжувати активну розбудову української науки, зокрема історії та філології».

За його словами, після відновлення незалежності 1991 року Товариство мусило переосмислити себе «як організацію, що є провідником знань про Україну у світовому контексті й містком, що пов’язує університетську й фундаментальну науку».

Наукове товариство імені Шевченка було створене наприкінці 1873 року у Львові за фінансової підтримки меценатів з Наддніпрянщини. 1939 року його було ліквідовано радянською владою.

Читайте також: У Львові презентували виставку з колекційного фонду Наукового товариства ім. Шевченка

НТШ відновило роботу в 1947 році в Західній Європі та США завдяки міграції українських науковців, котрі змушені були залишити Галичину, що перебувала під радянською владою.

З 1989 року НТШ знову працює в Україні.

Фото: Володимир Ільченко, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-