Союзу українок Франції виповнюється 75 років

Союзу українок Франції виповнюється 75 років

Укрінформ
У Парижі у приміщенні української греко-католицької церкви святого Володимира 10 грудня відбудеться презентація Союзу українок Франції з нагоди 75-річчя організації.

Про це повідомляє членкиня Управи СУФ Любов Любчик у Фейсбуці, передає Укрінформ. 

Презентація відбудеться о 13.30 за місцевим часом. 

Любчик згадує цитату із архіву колишньої членкині СУФ Ольги Вітошинської: «Заснування першої жіночої організації у Європі, а саме у Парижі, відбулося просто: до цієї прицерковної зали святого Володимира зійшлося 17 жінок з давніших еміграцій, які після короткої наради вибрали управу та назвали нове товариство за галицьким звичаєм - Союз українок, який очолили жінки із петлюрівської еміграції: голова - Галина Коваль, її заступниця - Олександра Піснячевська. До управи ввійшли Марта Маяцька, Ксеня Топоровська, Пелагія Костишин та Ольга Вітошинська. Це сталося у червні 1945 року, а причиною була (нагальна - ред.) потреба допомогти українським (біженцям - ред.) перед московським "визволенням"». 

СУФ об’єднує жінок українського походження, або приналежних до української спільноти, які живуть у Франції.

В організації зазначають, що СУФ постійно інформує світ про культурні та політичні події в Україні, проводить акції протесту, висилає петиції і телеграми до урядів європейських держав щодо підтримки України в її політичному й економічному реформуванні.

Як повідомляв Укрінформ, посольство України висловило вітання Товариству українців Бельгії (Association of Ukrainians in Belgium) та його голові Ігорю Хохоляку з визначенням 75-ліття цієї організації та бажало натхнення, нових цікавих проєктів та подальшої плідної діяльності задля підтримки і допомоги Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-