В центрі Берліна провели захід до десятиріччя Революції Гідності

В центрі Берліна провели захід до десятиріччя Революції Гідності

Фото
Укрінформ
На десяту річницю Революції Гідності в центрі Берліна, перед Бранденбурзькими воротами згадали тих, хто віддав своє життя за свободу тоді та тих, хто захищає обраний українцями шлях сьогодні.

Участь у заході взяла віце-прем'єрка України Ольга Стефанішина, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Тоді українці на Майдані повернули Україну на мапу Європи, в тому числі, на мапу європейської історії. Сьогодні, 10 років потому, ми воюємо проти жорстокої російської агресії. І ми рухаємося вперед, ми готуємося розпочати переговори щодо вступу в ЄС. Рішучість, відданість українців сильна. Ми показали всьому світові, що не треба сумніватися в нас, в наших прагненнях, сподіваннях», - сказала Стефанішина.

Вона підкреслила, що «цінності» для українців - це не просто слова в документах, а також зауважила, що люди, прості українці є найкращими «сторожовими псами» нашої трансформації, драйверами нашого поступу в Європу.

Ексдепутатка Бундестагу та Парламентської Асамблеї Ради Європи Марілуїза Бек нагадала, як політики з усієї Європи їздили в Київ у дні Революції Гідності.

«Ми всі були вражені сценами того, що відбувалося, і ми говорили українцям: продовжуйте, ви сміливі, а ми – з вами!», - згадала вона.

Потім Росія забрала Крим, але відповідь Заходу не було рішучою, багато хто вважав, що цим Москва заспокоїться і обмежиться. Але потім був Донбас. Тепер Захід не має більше права бути слабким, нерішучим, переляканим, кротким, і він не має права недооцінювати Путіна, підкреслила Бек. Путін, зазначила вона, усвідомлює, коли Захід нерішучий, коли партнери України розмірковують, надати чи не надати військову або фінансову допомогу, коли дивляться, хто буде наступним президентом США.

«Зрештою ми – уряд, парламент, країна – повинні зрозуміти, що треба сприймати Путіна серйозно, що йдеться не лише про Україну, але й про інші демократичні держави. Це не лише наша історична відповідальність, це наш інтерес. Ми повинні дякувати українцям, що вони віддають свої життя за нашу свободу», - сказала експертка.

В центрі Берліна провели захід до десятиріччя Революції гідності / Фото: Укрінформ

З нею повністю погоджується і співзасновник аналітичного центру LibMod Ральф Фюкс. Він наголосив на тому, що неймовірна сміливість, з боку українців, їх пристрасть, прагнення незалежності, свободи, верховенства права, членства в європейській спільноті демократичних країн не зникли ані за 10 років, ані за час війни.

«Ми як європейці винні українцям не лише захоплення, не лише повагу, але повну підтримку у цій війні. Допомогти українцям вижити – недостатньо. Недостатньо, щоби Україна не програла в цій війні. Україна повинна перемогти, а зробити це вона може лише за повної, необмеженої підтримки з боку Заходу», - підкреслив Фюкс.

Він зазначив, що це не лише питання солідарності, це питання захисту власних інтересів європейців проти неоімперських амбіцій Путіна, який розпочав війну ще в 2014 році, адже вільна, демократична процвітаюча Україна є найбільшою загрозою його авторитарному правлінню.

«Захід має більше ресурсів – військових, фінансових, політичних, ніж Росія. Якщо ми не підтримаємо Україну, ми втратимо можливість позбутися путінського режиму, а з цим режимом не буде сталого миру в Європі. Отже, українці ведуть нашу боротьбу», - сказав аналітик. Він закликав свій уряд і парламент підтримувати Україну «не так довго, як це буде потрібно, але надати все, що потрібно, щоби перемогти та стати членом євроатлантичної спільноти».

Посол України Олексій Макеєв також згадав фразу про «стільки, скільки буде потрібно», але дещо в іншому ракурсі.

«Боротьба продовжується і ми збираємося перемагати не так довго, як це буде потрібно, а перемогти якомога скоріше», - заявив дипломат.

Для учасників акції пролунав Гімн ЄС та українські мелодії, що слухали люди, які стояли 10 років тому на Майдані.

Читайте також: У Роттердамі з нагоди Дня гідності та Свободи відкрили артоб'єкт «Незламна Україна»

Як повідомляв Укрінформ, раніше музей Революції Гідності оголосив IV Всеукраїнський конкурс наукових студентських робіт на тему Революції Гідності в межах здобуття відзнаки імені Героя Небесної Сотні Сергія Кемського.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-