Перший набір українських мікрохірургів пройшов у Латвії курс підвищення кваліфікації

Перший набір українських мікрохірургів пройшов у Латвії курс підвищення кваліфікації

Фото
Укрінформ
У Ризі в п’ятницю, 3 листопада, завершується чотиритижневий курс для першого набору програми «Підвищення кваліфікації українських лікарів мікрохірургів», яка здійснюється завдяки грантовому фінансуванню МЗС Латвії.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

У першому наборі кваліфікацію підвищували Мирослав Досяк, Марія Кузейків (обидва – Лікарня ім. Св. Луки, Львів), Олександр Зарицький (Лікарня №1, Житомир). Протягом чотирьох тижнів вони щоденно (з 8:00 до 20:00) проходили тренінги та проводили практичну роботу з подальшим розбором у щільному контакті з латвійськими колегами. При цьому також ділилися своїм досвідом, набутим під час російсько-української війни.

В останній тиждень програми підвищення кваліфікації, 1 листопада, на базі Медичного факультету Латвійського університету пройшов підсумковий семінар «Лікування бойової травми: досвід латвійських і українських хірургів». Досяк, Кузейків і Зарицький зробили на ньому доповіді-презентації відповідно – «Реконструкція бойової травми», «Мінно-вибухові та вогнепальні, кульові поранення ділянки кисті та стопи», «Лікування бойової травми на різних етапах евакуації».

На семінарі до українських лікарів підходили студенти старших курсів медфаку ЛУ з української діаспори Латвії, щоби порадитись, яким чином вони можуть поїхати в Україну, допомогти з лікуванням поранених українських військовослужбовців.

Доповіді також зробили організатори проєкту латвійські мікрохірурги Олафс Ліберманіс і Мартіньш Малзубріс, які після початку російської повномасштабної агресії регулярно працюють в Україні. До організації програми підвищення кваліфікації українських лікарів, крім МЗС Латвії, долучилися: Латвійська асоціація мікрохірургів; Медичний факультет Латвійського університету; ризька Лікарня травматологічної ортопедії; Травматологічна клініка RAKUS; Банк «Південний» (Україна, Одеса).

Як пояснив кореспондентові Укрінформу один з організаторів курсів підвищення кваліфікації доктор Ліберманіс, це – складова частини більш широкого проєкту залучення латвійських та інших європейських лікарень, установ, активістів до поліпшення системи лікування українських воїнів, зокрема, щодо пластичної, відновлювальної мікрохірургії.

Як повідомляв Укрінформ, 1-2 квітня 2023 року доктори Ліберманіс і Малзубріс провели в Ризі міжнародну конференцію Military Surgery Forum з широким представленням українських спеціалістів. На ній розглядалися проблеми військової хірургії, мікрохірургії з урахуванням досвіду, набутого під час російсько-української війни.

Фото: Олег Кудрін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-