Румунія звітує про рекорди у працевлаштуванні українських біженців

Румунія звітує про рекорди у працевлаштуванні українських біженців

Укрінформ
Українці обирають Румунію як напрям трудової міграції через спрощену процедуру легалізації

З початку повномасштабного російської вторгнення в Україну в Румунії було працевлаштовано 6954 українських громадян, а 500 румунських роботодавців висловили готовність прийняти на роботу українців. Де українці працевлаштовуються в Румунії і скільки зараз можуть заробити в цій країні?

РУМУНІЯ – НОВИЙ НАПРЯМОК ДЛЯ ТРУДОВОЇ МІГРАЦІЇ З УКРАЇНИ

У серпні міністерство праці Румунії повідомляло про найвищу кількість після 24 лютого 2022 року укладених договорів (6850) з громадянами України, які виїхали до Румунії через війну. До повномасштабного вторгнення було укладено лише 1125 трудових договорів, зазначає Міграційна платформа EWL.

За даними експертів EWL, для громадян України у Румунії пропонують найчастіше просту фізичну роботу. Це переважно вакансії, які не вимагають досвіду та знання румунської мови. Восени для українців у Румунії є робота на підприємствах автомобільної галузі, харчової та переробної промисловості, пекарнях тощо. Це в основному підприємства, які знаходяться у великих містах або їхніх передмістях. 

Мінімальна зарплата для українців становить близько 600 євро. В місяць можна заробити 900-1200 євро і до 1500 євро на руки в інтенсивний сезон виробництва. При цьому більшість роботодавців надають безкоштовно житло, забезпечують безплатним проїздом до роботи, а також видають талони на харчування, які можна використати у румунських супермаркетах, як додатковий елемент мотивування працівників. Крім того, працедавці забезпечують опіку над дітьми жінок з України, поки вони працюють. Усе це перетворює Румунію не тільки на країну прихистку для українських біженців, а й на новий напрямок для трудової міграції, який активно розвивається, – переконують аналітики EWL.

«Українські біженці приїжджають працювати в Румунію на 4-5 місяців, роблять 1-2 місяці перерви та знову повертаються. Таких серед наших клієнтів близько 20%. Ці тенденції стали виразними влітку. Це свідчить про формування явища трудової міграції та сезонних робіт для українських біженців до Румунії», – розповідає директор міжнародної рекрутації Міграційної платформи EWL Марцін Колодзейчик

ЧОМУ УКРАЇНЦІ УСЕ ЧАСТІШЕ ОБИРАЮТЬ РУМУНІЮ ЯК НАПРЯМОК ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ?

Румунію українці обирають не в останню чергу й через ліберальний підхід у легалізації та працевлаштуванні. На відміну від деяких країн ЄС, Румунія не відмовляє у тимчасовому захисті, якщо людина вже користувалася прихистком в іншій країні ЄС. 

«Українські біженці протягом півтора року побували та спробували пожити в кількох країнах Європи – десь не відповідають умови, десь треба знати англійську, як, наприклад, у Нідерландах, не всі країни ЄС видають тимчасовий захист повторно. Румунія ж охоче приймає всіх. Економіка Румунії розвивається завдяки інвестиціям, країна має значні кадрові потреби, тому використовує шанс заповнити дефіцит працівників. Кількість вакансій для працівників з України збільшується щомісяця», – твердить Марцін Колодзейчик. 

 За даними Євростату, Румунія увійшла до списку країн, де з серпня 2022 року фіксують найбільший приплив громадян України з тимчасовим захистом (понад 70 тис. людей). У серпні в країні перебувало 137 850 громадян України з тимчасовим захистом. Румунська прикордонна служба фіксувала у середньому 15-17 тисяч в’їздів громадян України щодня у вересні. У жовтні до Румунії щодня в’їжджає у середньому 9 тис. громадян України.

У перші місяці після повномасштабного вторгнення більшість українських біженців обирали Румунію в першу чергу через членство в НАТО (64%). Працевлаштуванням були зацікавлені лише 27% українських біженців – свідчить дослідження «Біженці з України в Польщі, Чехії та Румунії», проведене у березні-травні 2022 року Міграційною платформою EWL, Центром Східноєвропейських студій Варшавського університету в співпраці з Університетом Масарика у Брно та Бухарестським університетом.

Юрій Банахевич

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-