У Канаді відкрили пам’ятник інтернованим під час Першої світової українцям

У Канаді відкрили пам’ятник інтернованим під час Першої світової українцям

Фото
Укрінформ
У столиці канадської провінції Альберта, місті Едмонтон відкрили пам’ятник українцям, яких уряд Канади інтернував у період Першої світової війни.

Як повідомляє Укрінформ, про це на своїй сторінці у мережі Фейсбуці написав генеральний консул України в Едмонтоні Олександр Данилейко.

“В Едмонтоні, біля будинку Законодавчих зборів Альберти, за участю політиків, членів Парламенту відкрито пам’ятник в пам’ять про українців, які були несправедливо інтерновані урядом Канади до таборів у період 1914-1920 років”, - заявив Данилейко.

За його словами, це - “нагадування про сумні сторінки історії Канади й українців у цій країні, застереження від повторення таких випадків у майбутньому”.

Як відомо, Канада застосовувала політику інтернування щодо «ворожих іноземців» під час Першої світової війни та два роки після її завершення. Країна тоді перебувала у стані війни з Австро-Угорщиною, тож 4000 українців, які мали австро-угорське громадянство, були примусово виселені у табори, а їх майно конфісковане. Пізніше більшість із них були реабілітовані, хоча багатьох зобов’язали регулярно звітувати до поліції.

У 2008 році уряд Канади створив спеціальний фонд та виділив 10 млн дол. на фінансування проєктів, присвячених вшануванню пам’яті тих, хто постраждав у ті часи.

Нагадаємо, Канада від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну прийняла понад 173 тисячі українських біженців.

Фото: Oleksandr Danyleiko / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-